A rendőrség "tud" a faji háborús előadásról

Vágólapra másolva!
Nem válaszol a rendőrség arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e azt a Magyar Szigeten tartott rendezvényt, ahol egy előadó faji háború indításáról és zsidók lelövéséről beszélt. A kormány néhány hónapja módosította úgy a büntető törvénykönyvet, hogy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet faji, vallási és más csoportokban. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség tud a Magyar Szigeten elhangzottakról, ennél több információt azonban nem kíván közölni - mondta az [origo]-nak csütörtökön Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség így arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy a fesztiválon elhangzottak miatt folytatnak-e bármilyen vizsgálatot. Megkerestük a Pest Megyei Főügyészséget is, ahol péntekre ígértek választ az ügyben.

Az ORFK-t arról az előadásról kérdeztük, amelyet Tyirityán Zsolt, a magát Betyárseregnek nevező szervezet vezetője tartott a fesztiválon. Tyirityán többek között egy faji háború elindulásáról beszélt, és azt mondta, hogy "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát", illetve azt kérdezte a közönségtől, hogy "bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?" Az elhangzottakról az Atv.hu közölt cikket kedden.

Tyirityán korábban két jobbikos képviselővel is szerepelt együtt rendezvényeken. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője szerdán azt mondta az [origo]-nak: 2009 óta nem állnak kapcsolatban a szervezettel. "Nem nevezném őket a szövetségesünknek" - mondta Dúró, aki "békés egymás mellett éléssel" jellemezte viszonyukat. Tyirityán szerdán az [origo] megkeresésére nem vitatta, hogy elhangzottak tőle az idézett mondatok, de azt állította, hogy ő "szituációs gyakorlatként" beszélt arról, hogy ha a jövőben kirobbanna Magyarországon egy faji vagy polgárháború, akkor hogyan lehetne lefolytatni egy gerillaháborút.

A kormány májusban módosította a büntető törvénykönyvet (Btk), miután a Heves megyei Gyöngyöspatán tömegverekedés tört ki a helyi cigányok és félkatonai csoportok tagjai között. Eszerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban.

Az LMP csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint arra kérik Polt Péter legfőbb ügyészt, "vizsgálja meg, hogy a helyszínen elhangzottak alapján megvalósultak-e a a büntető törvénykönyv tizedik fejezete alá tartozó egyes államellenes bűncselekmények, valamint terrorcselekmény előkészületei". Az ellenzéki párt kezdeményezi a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását is.