Gyilkosságok Csepelen: négy holttestet talált a rendőrség

Csepel, élve eltemetett emberek holttesteit találták meg Csepelen, a helyszínelés befejeződött
Vágólapra másolva!
Négy holttestet találtak a rendőrök Csepelen, ahol a Nemzeti Nyomozó Iroda már befejezte a helyszínelést, nem keresnek további áldozatokat. A kiszivárgott információk szerint az áldozatokat élve elásták. A rendőrség egyelőre semmilyen részletet nem közöl a gyilkosságok és a nyomozás részleteiről. Egy férfi el tudott menekülni a helyszínről, őt és családját a Baptista Szeretetszolgálat segíti.
Vágólapra másolva!

Kevesebb holttestet találták meg Csepelen, mint amiről először szóltak a hírek. A Magyar Televízió Híradója jelentette csütörtökön este, hogy a rendőrség hat élve eltemetett ember holttestét találta meg Csepelen. Később az MTI tudósítója a helyszínen négy holttestet látott, a Blikk pedig azt írta pénteken, hogy a rendőrség három holttestet és három koponyát talált a Szabadkikötő út közelében fekvő területen. "A négy közelebb van az igazsághoz, mint a hat, de pontos számot nem mondhatok" - kommentálta az áldozatokról szóló híreket pénteken reggel az [origo]-nak Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtószóvivője. Délelőtt egy közleményben hivatalosan bejelentették, hogy négy holttestet találtak.

A rendőrség már csütörtökön este megerősítette, hogy holttesteket találtak Csepelen, ezért életellenes bűncselekmény miatt indítottak nyomozást, de ezen kívül semmilyen információt nem adnak a gyilkosságokról. Bartha László az [origo]-nak pénteken reggel azt mondta, csak akkor fogják tájékoztatni a közvéleményt az ügy részleteiről, ha "a nyomozás olyan szakaszba jut", de erre pénteken várhatóan még nem kerül sor. A szóvivő szerint az NNI már befejezte a helyszínelést, nem kutatnak további áldozatok után, erre legfeljebb akkor kerül majd sor, ha a nyomozás során olyan új információ bukkan fel, amely ezt indokolja.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
További képekért!

A híradások szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy a gyilkosságokat egy szerb uzsorás követte el. A Híradó szerint elfogták az elkövetőt, az uzsorás figyelmeztetésnek szánhatta az élve eltemetést. Szerbia budapesti nagykövetsége pénteken kora délután közleményt adott ki arról, hogy az elfogott férfi nem szerb állampolgár és nem is szerb nemzetiségű, hanem információk szerint macedón. A rendőrséget az egyik kiszabadult ember értesítette, de ezt Bartha László, a Nemzeti Nyomozati Iroda sajtószóvivője az [origo]-nak nem kívánta megerősíteni.

Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója állítása szerint telefonon beszélt azzal az erdélyi származású fiatalemberrel, akinek sikerült kiásnia magát, miután mellkasig beásták a földbe. A fiatalember azt állítja, a múlt héten, kiszabadulása után értesítette a rendőrséget, akik 24 órán belül elfogták az elkövetőket. A férfi szerint a gyilkosságokat egy szerb uzsorás követte el, akinek egy az erdőben élő magyar házaspár segített a gyilkosságokban. (A kiszabadult férfi történetéről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

A harminc év körüli fiatalember családjával jelenleg a Baptista Szeretetszolgálat egyik védett házában van - mondta az [origo]-nak Lukács Csaba. A férfi megmenekülése után a Facebookon írta le először, hogy mi történt vele, a Baptista Szeretetszolgálat és Lukács így vette fel vele a kapcsolatot. A férfi Facebook-fiókját azóta a rendőrség letiltotta Lukács szerint.

A Népszabadság is úgy tudja, hogy a brutális bűntény hátterében egy uzsorás-zsaroló áll, aki védelmi pénzt követelt vállalkozóktól. Ha nem fizettek, először csak megfenyegette őket, majd Csepelre vitte, és nyakig beásta őket a földbe, hogy "gondolkodjanak" a fizetésen. A Blikk szerint a férfi évek óta uzsorakölcsönök adásából élt, és nem volt akkora összeg, amit nem tudott volna kölcsönként felhajtani.

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a párt követeli az emberölés minősített eseteiben a halálbüntetés visszaállítását. Az ellenzéki párt az uzsora-bűncselekmények büntetési tételeinek emelését, illetve a büntetőjogi tényállás újragondolását is sürgeti. Staudt szerint nincs elrettentő ereje a legfeljebb három évig terjedő börtönbüntetésnek, és a párt az uzsora-bűncselekmények felderítéséhez igénybe venné a titkosszolgálatok munkáját is.