Titkos információgyűjtés miatt hallgathatták meg tanúként Vadai Ágnest

Vágólapra másolva!
A Hír Tv információ szerint jogosulatlan titkos információgyűjtés miatt nyomoznak abban az ügyben, amelyben csütörtökön kihallgatták Vadai Ágnest, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökét. 
Vágólapra másolva!

Jogosulatlan titkos információgyűjtés bűncselekménye miatt folyik a nyomozás abban az újabb, szigorúan titkos ügyben, amelyben csütörtökön tanúként hallgatták meg a katonai ügyészségen Vadai Ágnest, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökét, illetve a testület korábbi SZDSZ-es tagját, Gulyás Józsefet - közölte a Hír Tv pénteken a honlapján.

A cikk szerint az értesülést a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője megerősítette a televíziónak.

Az ügyészség csütörtökön hallgatta meg Vadai Ágnest, aki hangsúlyozta, hogy az idézéssel ellentétben magánszemélyként, nem pedig az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként hallgatták meg tanúként. Vadai azt mondta, nem beszélhet az ügyről, mert 2087-ig titkosították, de elmondta: ismeretei szerint nem kapcsolódik az úgynevezett kémügyhöz.

Az úgynevezett kémügyben pénteken hallgatták ki ismét Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt vezetőjét, akinek a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa csütörtökön három hónappal meghosszabbította az előzetes letartóztatását. Galambos Lajos ügyvédje, Molnár Lajos azt mondta, hogy a bíróság végzése szerint védence november 14-ig előzetes letartóztatásban lesz.

Az ügyvéd fellebbezett, egyúttal érthetetlennek nevezte a döntést, mivel ügyfelét bűnsegédként elkövetett kémkedéssel gyanúsítják, és ez szerinte ugyanolyan "járulékos bűncselekmény", mint amellyel Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét és Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját gyanúsítják, és velük szemben a bíróság nem rendelt el kényszerintézkedést. A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség Szilvásy Györgyöt kémkedéssel, Laborc Sándort bűnpártolással gyanúsítja.