"Nem Orbán Viktornak megyek fülbe súgni" - interjú Hegedűs Zsuzsa szociológussal

Hegedűs Zsuzsa, Minden gyerek lakjon jól alapítvány
Vágólapra másolva!
Külön felmérést nem készített, de alaptalannak tartja Hegedűs Zsuzsa szociológus azokat a bírálatokat, amelyek a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány miniháztáji-programját érik. A miniszterelnök főtanácsadója az [origo]-nak adott videointerjúban arról is beszélt, miért tartja igazságtalannak az egykulcsos adót, és miért nem árulja el az Orbán Viktornak adott legutóbbi tanácsot.
Vágólapra másolva!

"Amint kapok egy fényképet, helyszínnel és dátummal, akkor reagálok. Csak pletykák vannak" - ezt válaszolta Hegedűs Zsuzsa szociológus az [origo]-nak adott videointerjúban azokra a kritikákra, amelyek szerint az alapítványa által a hátrányos helyzetű kistérségek falvaiban, a mélyszegénységben élőknek osztott háziállatokat a megsegítettek egy része értékesítette vagy megette.

"Nyár van, nincs iskola, nincs óvoda, semmit nem kapnak az óvodában, az iskolában, ha megfőznek egy tyúkot, főzzék meg. Ha mind a tízet megfőzik, akkor is jó" - mondta az alapítvány vezetője, aki szerint a program ettől függetlenül fenntartható, a tapasztalatai szerint a családok többsége az eredeti céloknak megfelelően állattenyésztésbe és a nekik juttatott vetőmagcsomag segítségével kertművelésbe kezdett, a terményt pedig a jövőben értékesíthetik is, és tartós jövedelemforráshoz jutnak.

"Ősztől kezdve egyébként megint járni fogom ezeket a kistérségeket, összehívom a családokat, ott lesznek az önkénteseim, és leülünk, megbeszéljük, hogy mi az, ami ment, mi az, ami nem ment, és természetesen javítani fogunk" - nyilatkozta a szociológus.

Az immár egy éve a miniszterelnök fizetett főtanácsadójaként működő szakember az interjúban nem volt hajlandó válaszolni arra kérdésre, hogy milyen tanácsokat adott legutóbb Orbán Viktornak. "Az tartozik a nyilvánosságra, hogy ezért a pénzért én csinálok-e valamit, vagy elmentem a Riviérára üdülni" - mondta Hegedűs Zsuzsa. Szerinte a miniszterelnök főtanácsadója bizalmi állás, a tanácsok felhasználásáról így kizárólag a miniszterelnök dönt.

A szociológus a beszélgetés során értékelte a kormány néhány intézkedését is. Az egykulcsos adóról például azt mondta: ugyan nem tartja igazságosnak a rendszert, de az ország jelenlegi helyzetében, a versenyképesség erősítése érdekében szükség volt rá. "Amikor összeomlás fenyegeti az országot, aminek a legnagyobb vesztese mindig az alsó egyharmad és az alsó középosztály, akkor nincs mese, a pénzügyi stabilitás mindent felülír" - mondta.

Ugyanígy nem tartja igazságosnak azt sem, hogy az iskolákban tanuló gyerekek után fizetett állami normatíva nem tesz különbséget egy budai és egy borsodi gyerek között, de éppen úgy, ahogyan a Bokros-csomag idején a családi pótlék differenciálásáról hozott intézkedést megbukott az Alkotmánybíróságon, az oktatási fejkvótát sem lehet megkülönböztetett módon adni. Szerinte ez is arra bizonyíték, hogy a szociális problémák nagy részét felülről nem lehet megoldani. "Egy civil akció megteheti, hogy azt mondja, csak a 47 leghátrányosabb térségbe megy, de az uniformizált állami intézkedésekkel ezt nem lehet megtenni" - jelentette ki.

Arra a kérdésre azonban, hogy miért nem teszi szóvá hangsúlyosabban ezeket az igazságtalanságokat a kormányfő tanácsadójaként, azt válaszolta, hogy ez nem a feladata: "Én nem vagyok lobbista. Arról nincsen szó, hogy én elmegyek fülbe súgni" - mondta.

Az interjú legfontosabb részeit itt a teljes változatot pedig ezen a linken tekintheti meg.