Elhatárolódik a Jobbik a faji háborús kijelentéstől

Vágólapra másolva!
Vona Gábor Jobbik-elnök közölte, visszautasítják azt, hogy bárki összemossa a pártot azokkal a faji háborúról és zsidók lelövéséről szóló kijelentésekkel, amelyeket egy Betyársereg nevű szervezet vezetője tett a Magyar Szigeten. Vona a pénteken a rendőrséggel összetűzésbe kerülő Zagyva György Gyula jobbikos képviselőről csak annyit mondott, hogy nem zárják ki a frakcióból.
Vágólapra másolva!

A Magyar Szigeten elhangzott néhány nyilatkozat, amit a Jobikkal mostak össze, de ezek nem a Jobbik politikáját képviselik, a Jobbik nem akar közösséget vállalni ezekkel - közölte Vona Gábor Jobbik-elnök azon a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, amelyet "Öntsünk tiszta vizet a pohárba! - a Jobbik, és ami azon túl van" címmel hirdettek meg.

Bár az elmúlt napok eseményei alapján arra lehetett következtetni, hogy a pártelnök a Jobbik péntek este előállított képviselőjével, Zagyva György Gyulával kapcsolatban tesz majd bejelentést, Vona Gábor végül a sajtótájékoztató hivatalos részében egyetlen szót sem szólt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnökéről, illetve a Jobbik vezetésének vele kapcsolatos hozzáállásáról.

Zagyvát péntek este a Sziget Fesztivál bejáratánál azután vették őrizetbe a rendőrök, hogy a HVIM több tucat szimpatizánsásával jegy nélkül be akart nyomulni a rendezvény helyszínére. A szervezet eredetileg a nagyszínpadnál akart demonstrációt tartania a magas benzinárak elleni tiltakozásul, de a tüntetést a rendőrség nem vette tudomásul. Előállítása után Zagyva élt a mentelmi jogával, vasárnapra azonban már azt kérte az országgyűlés mentelmi bizottságától, hogy adják ki a mentelmi jogát.

A képviselő neve pár hete azzal az augusztus eleji, a Magyar Szigeten elhangzott előadással összefüggésben is felmerült, amelyen Tyirityán Zsolt, a magát Betyárseregnek nevező szervezet vezetője egy faji háború elindításról beszélt, és azt mondta, hogy "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszínt lát". Tyirityán korábban többször is tartott már közös előadást Zagyvával, aki később a Magyar Nemzetnek azt mondta, nem hajlandó elhatárolódni Tyirityán kijelentéseitől "már csak bajtársiasság miatt sem". A kijelentések miatt vizsgálatot indított a Terrorelhárítási Központ (TEK), és az ügyészség is.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője azt mondta korábban az [origo]-nak, hogy 2009 óta nem állnak kapcsolatban a Betyársereggel. "Nem nevezném őket a szövetségesünknek" - mondta Dúró, aki "békés egymás mellett éléssel" jellemezte viszonyukat. Tyirityán ugyanakkor többször is tartott már közös előadást Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselővel. Egy májusi előadásukat egy másik jobbikos képviselővel, Németh Zsolttal tartották közösen.

Vona Gábor a keddi, alig három perces sajtótájékoztatón csak arról beszélt, hogy a Jobbik sem emberileg, sem politikailag nem tud azonosulni a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel, illetve azt mondta, hogya Jobbik már Gyöngyöspatán is elhatárolódott az öncélú erőszaktól (a pártelnök településen önvédelmi tábort tartó Véderőre utalt).

"Nem az ököl, hanem az igazság radikalizmusát képviseljük" - mondta Vona, majd közölte, hogy részéről az ügyet lezártnak tekinti és kifelé indult a teremből. A pártelnök nem válaszolt az utána kiáltott újságírói kérdésekre sem, például arra, hogy hogy döntött-e a párt elnöksége Zagyva György Gyula mentelmi jogának felfüggesztéséről. A jobbikos képviselő esetleges kizárását firtató kérdésre ugyanakkor azt mondta: "nem fogjuk kizárni".