Gyanúsítottként hallgatták ki a Magyar Villamos Művek korábbi főtanácsadóját

Vágólapra másolva!
Különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanújával szerdán délután kihallgatják Szász Andrást, aki Kocsis Isván vezérigazgatósága idején a Magyar Villamos Műveknél dolgozott Kocsis tanácsadójaként, és az MVM nemzetközi terjeszkedési stratégiájának megvalósítását segítette.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerda délután gyanúsítottként hallgatta ki Szász Andrást, a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél Kocsis István vezérigazgatósága alatt főtanácsadói posztot betöltő üzletembert. Szászt bűnsegédként vonhatják felelősségre különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettében.

Szász András Kocsis vezérigazgatósága idején az MVM-nél dolgozott Kocsis tanácsadójaként, és az MVM nemzetközi terjeszkedési stratégiájának megvalósítását segítette. Az Index MVM-botrányról szóló cikksorozata szerint Szász András képviselt több olyan offshore céget is, amellyel az MVM szerződést kötött.

Az MTI úgy tudja, az MVM-ügyben Kocsis István mellett Molnár László volt vezérigazgató-helyettest és Varga-Sabján Lászlót, az MVM egyik leányvállalata, a Horvátországban bejegyzett Niker igazgatóját is gyanúsítottként hallgatták meg. Szász Andrást feltehetően ugyanezen ügyletekről kérdezik a délután négy órakor megkezdődött kihallgatáson. Az eddigi gyanúsításokban szereplő ügyletekben ugyanis rendre felbukkan Szász András neve. Az MTI Hírcentrum szerint például Szász András érdekeltségébe tartozott az MVM-nek a gyanú szerint másfél milliárd forint kárt okozó, Cipruson bejegyzett Aqiffex ltd., vagy a fiktív megbízási szerződéssel 115 millió forint veszteséget okozó spanyol Puerto 2006 srl. A Magyar Villamos Műveknek a gyanú szerint több százmillió forint kárt okozott az is, amikor az MVM éppen a Szász András érdekeltségébe tartozó brit Jadran Investments ltd.-től vett bérbe 25 évre egy horvátországi szállodát.

Az [origo] kedden kereste Szász Andrást, hogy megkérdezze a MVM-ügyben történt gyanúsítotti kihallgatásokról, de munkatársán keresztül azt üzente, nem kíván nyilatkozni. Szerdán délután, kihallgatása után is kerestük irodai számán, de nem vették fel a telefont.

A rendőrség kedden gyanúsítottként hallgatta ki Kocsis Istvánt, a BKV jelenlegi és a Magyar Villamos Művek korábbi vezérigazgatóját. Kocsis közleményt adott ki, amely szerint a rendőrség "az MVM Zrt.-nél 2006-2008 között betöltött vezérigazgatói tevékenységem időszaka alatti úgynevezett MVM-es ügyekkel kapcsolatban hallgatott ki gyanúsítottként".

Kocsis hozzátette, hogy panaszt tett a gyanúsítás ellen, de "részletes és mindenre kiterjedő választ" fog adni a hatóságok kérdéseire. A BKV-vezér közleménye utal arra is, hogy a rendőrség egy olyan nyomozásban gyanúsította meg, amely az ő leváltását követő MVM-vezetés által indított feljelentés alapján indult. A kihallgatás részleteit ismerő, névtelenséget kérő forrás szerint Kocsist negyven percen keresztül hallgatták ki a nyomozók. A forrás szerint a BKV-vezér előzetesen idézést kapott a kihallgatásról. Az [origo] telefonon elérte Kocsis Istvánt, aki azt közölte, hogy egyelőre semmit sem kíván mondani a kiadott közleményen kívül.