Népszabadság: Titkos társasági tagságról is nyilatkozhat a kormánytisztviselő

Vágólapra másolva!
Egy kormányrendelet értelmében új önéletrajzot kell benyújtaniuk a kormánytisztviselőknek. A Népszabadság forrásai szerint olyan adatokat is meg kell adni, amelyekre a munkaadónak még a szigorúbb kötöttségekkel járó közszolgálati jogviszony keretében sincs szüksége. A köztisztviselő opcionálisan nyilatkozhat arról is, hogy tagja-e titkos társaságnak.
Vágólapra másolva!

A kormánytisztviselőknek hamarosan új önéletrajzot kell benyújtaniuk az egyes központi államigazgatási szervek személyügyi nyilvántartási és integrált emberierőforrás-gazdálkodási rendszeréről szóló kormányrendelet értelmében. A rendelet mellékletekét közzétett önéletrajzmintában a többi között található egy Tagság titkos társaságban elnevezésű rovat is - írta a Népszabadság. A lap megjegyzi: a titkos társasági tagságra vonatkozó kérdés csak opcionálisan kitöltendő, amit lábjegyzetben - igaz, meglehetősen apró betűkkel - feltüntettek az űrlap készítői. A lap megjegyzi, hogy a jogszabálytervezet június elején társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetében az a kérdés egyáltalán nem szerepelt.

Az érintettek nem értik, miért van szükség újabb önéletrajzra, hiszen a közszolgálatban foglalkoztatottaknak a felvétel előtt eddig is be kellett nyújtaniuk ezt a dokumentumot, és a munkáltatóra tartozó esetleges változásokat - ilyen lehet valamilyen új végzettség megszerzése vagy akár a költözés is - a személyi anyagban mindig átvezetik.

A nyomtatvány kitöltését többen felesleges időrablásnak tekintik, a Népszabadság forrásai szerint ráadásul most olyan adatokat is meg kell adni, amelyekre a munkaadónak a szigorúbb kötöttségekkel járó közszolgálati jogviszony keretében sincs szüksége. Így kötelező például válaszolni arra, a kormánytisztviselő rendelkezik-e saját elektronikus levelezési címmel, illetve honlappal.

A kormánytisztviselő opcionálisan feltüntetheti azt is, hogy 1990 előtt volt-e tagja erőszakszervezetnek. Arról is az "opcionálisan kitöltendő" részben lehet nyilatkozni, hogy a közszolgának van-e érdekeltsége gazdasági társaságban, holott az korántsem magánügy, főleg ha a cég állami megrendelésre dolgozik - írta a lap, hozzátéve, hogy a foglalkoztató szempontjából releváns információ az is, hogy a beosztottja milyen közigazgatási szakmai szervezetekben visel tisztséget, van-e érvényes tanulmányi szerződése, és folyik-e ellene fegyelmi eljárás, ám ezekre a kérdésekre is önkéntes a válasz.