Sikkasztással vádol a Helikon Kastélymúzeum ügyvezetője

Vágólapra másolva!
Többek között a számvitel rendjének megsértése, adócsalás, sikkasztás és hanyag kezelés gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum júniusban kinevezett új ügyvezetője. A Pálinkás Róbert által indított vizsgálat szerint az intézménynél a számviteli törvény szerinti bizonylati fegyelem gyakorlatilag nem létezett. A volt igazgató tagad.
Vágólapra másolva!

Súlyos szabálytalanságokat és hiányosságokat tárt fel az a vizsgálat, amelyet a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum júniusban kinevezett ügyvezetője, Pálinkás Róbert indított - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) csütörtökön. A jelentés szerint a kastélymúzeumnál a számviteli törvény szerinti bizonylati fegyelem gyakorlatilag nem létezett, a valóságban meg nem történt gazdasági eseményeket könyveltek. A részleges leltárellenőrzés minden vizsgált helyiség esetében eltérést állapított meg a nyilvántartásokhoz képest. A jelentés súlyos munkajogi szabálytalanságokra is rámutatott. A társaság bevétele és a kastély látogatóinak száma 2007 óta folyamatosan csökken, az intézmény nem alkalmazza a modern informatikai és marketingmegoldásokat.

A társaság ügyvezetője a vizsgálatkor feltárt szabálytanságok miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a számvitel rendjének megsértése és adócsalás, sikkasztás, illetőleg hanyag kezelés bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt - olvasható a közleményben.

Június elsején menesztették indoklás nélkül, azonnali hatállyal az intézményt közel három évtizede vezető Czoma Lászlót. A leváltott vezető akkor politikai döntésnek nevezte a felmentését. Úgy vélekedett: júniusban pályázati lehetőségek nyílnak meg, talán ez volt az oka a hirtelen menesztésnek. Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke akkor az intézmény gazdálkodását zavarosnak és pazarlónak, likviditási helyzetét pedig válságosnak nevezte. Az MNV június másodikával nevezte ki a múzeum ügyvezető igazgatójának Pálinkás Róbertet, Keszthely volt alpolgármesterét, aki a megbízatást és az ezzel járó feladatot - az intézmény gazdasági működésének stabilizálását - egy évre vállalta.

Czoma László, az intézmény korábbi igazgatója az MTI-nek azt mondta: sajnálatosnak tartja, hogy őt a vizsgálat megállapításai kapcsán senki nem kereste meg, a feljelentésről is csak a sajtón keresztül értesült. Kifejtette, hogy az MNV minden évben elfogadta a kastély üzleti tervét és beszámolóját, soha nem hívták fel a figyelmét arra, hogy bármiféle szabálytalanság történt volna. Az adóhivatal is rendszeresen végzett ellenőrzéseket, és ezek során mindent rendben találtak. A foglalkoztatással kapcsolatban a munkaügyi felügyelet tárt fel hiányosságokat, amelyeket azonnal korrigáltak, jogkövetkezményük ezeknek a hibáknak nem volt. Czoma László szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a leltárak hiányt mutatnának, mert az új ügyvezetőnek pontosan leltár szerint adta át a közgyűjteményt, és akkor nem tettek szóvá semmilyen hiányosságot. Azt is elmondta: a látogatottság az elmúlt években valóban csökkent, de csak minimális mértékben, közel sem olyan nagyságrendben mint az országos közgyűjteményeké, vagy amilyen szintű visszaesést a balatoni turizmus mutat.