A magyar kormány kitart az egykulcsos adó mellett

Orbán Viktor és Szijjártó Péter beszélgetnek Brüsszelben
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szóvivője az MTV Ma Reggel című műsorában kijelentette: a magyar gazdaság vártnál lassúbb növekedési üteme ellenére a kormány három százalék alatt tartja a költségvetési hiányt, és nem mond le az "arányos" adórendszerről.
Vágólapra másolva!

Nem számolták el magukat, és kitartanak a mellett, hogy három százalék alatt tartják a költségvetési hiányt, véghezviszik az arányos adórendszer kiteljesítését és az államadósság csökkentését - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTV Ma Reggel című műsorában. Egyértelművé tette, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán említett százmilliárd forintos költségvetési lyuk az idei költségvetést érinti.

A Központi Statisztikai Hivatal által kedden közzétett előzetes adatok szerint az év második negyedévében negyedéves alapon stagnált, éves alapon 2,5 százalékról másfél százalékra lassult a magyar gazdaság növekedési üteme. Így Matolcsy György gazdasági miniszter korábbi terve, amely szerint az idén és jövőre 3 százalék körüli ütemben bővülhet a gazdaság, elérhetetlennek tűnik.

Szijjártó azt mondta, hogy a költségvetési lyuk kiegyensúlyozásának a részleteire Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter fog javaslatot tenni, az euróválság miatti újabb intézkedésekről pedig ősszel lehet majd beszélni. Hangsúlyozta, hogy nem törlik el az egykulcsos adót, mivel a kormány elkötelezett az "arányos adórendszer" kiteljesítése mellett, mert álláspontja szerint ez a hosszú távú növekedés alapja.

A devizahitelesek banki kezelésének ellenőrzésére létrehozandó monitoringbizottságról azt mondta: a testület fő feladata az lesz, hogy kiszűrje azokat a bankokat, amelyek az erőfölényükkel visszaélve az adósokra akarják hárítani a plusz költségeket. Szijjártó Péter megismételte: a devizaadósok törlesztőrészlete 2015 után sem emelkedhet 15 százaléknál többel.