Világgazdaság: 40-45 milliárd forint a kórházak lejárt tartozása

Vágólapra másolva!
A kórházak között most szétosztott 3,8 milliárd forint tízszeresére lenne szükség a Kórházszövetség elnöke szerint. A számítások szerint 40-45 milliárd forint lehet az intézmények lejárt beszállítói tartozása, forráspótlás nélkül pedig ez 60-70 milliárdra nőhet - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Elérheti a 45 milliárd forintot a kórházak adóssága, így a napokban köztük szétosztott 3,8 milliárd alig csökkenti a várólisták hosszát - írta a Világgazdaság. A minisztérium három címen juttatott pénzt a napokban a kórházaknak: a várólisták csökkentése érdekében pályázattal 600 milliót osztanak szét 40 szakrendelő és kórház között, amelyek gyógyítási teljesítményei indokoltan lépték túl a biztosító által korábban engedélyezett keretet. Hasonló célt szolgál további 1,5 milliárd, amelyen 255 intézmény osztozhat, 1,7 milliárdot pedig a tételes elszámolású, egyszer használatos eszközökre és nagy értékű beavatkozások elvégzésére adnak.

A lapnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta, az összeg lélegzetvételhez juttatja az intézményeket, de a tízszeresére lenne szükség. Becslése szerint egyhavi finanszírozási összeg hiányzik az ágazatból. Csiba Gábornak, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatójának, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökének a számításai szerint 40-45 milliárd forint lehet az intézmények lejárt beszállítói tartozása. Ha nem kap forráspótlást az egészségügy, decemberre ez 60-70 milliárdra nőhet.

Kórházvezetők szerint a tervezett államosítás sem oldja meg a problémákat, az ágazatnak egyetlen lehetősége van, a struktúraváltás. Csiba Gábor a lapnak azt mondta, kevesebb kórházra, koncentrált rendszerre van szükség, és az átalakítást azonnal meg kell kezdeni.