Zöldkommandóval kezelné az ipari baleseteket a környezetvédelmi államtitkár

Vágólapra másolva!
Nem került mérgező anyag a levegőbe a szerda esti veszprémi üzemtűzkor - erősítette meg az [origo]-nak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Illés a hasonló balesetek elkerülése érdekében úgynevezett "zöldkommandót" hozna létre, amelynek tagjai éjjel-nappal bevethetők lennének az ipari katasztrófák helyszínein. A kár mértéke az államtitkár szerint eléri a százmillió forintot.
Vágólapra másolva!

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára az [origo]-nak azt mondta, szerda este tíz órától folyamatosan mérték a veszprémi Ipari Parkban leégett fröccsöntő üzem füstje miatt a levegőbe került anyagok mennyiségét és koncentrációját. Mivel polisztirolgyártás folyt az üzemben, az anyagból égés során semmi más nem keletkezhet, mint tökéletes égéssel szén-dioxid, tökéletlen égéssel pedig szén-monoxid. Ezenkívül a tűz és a füst állandó velejárója, a pernye és a korom - fogalmazott az államtitkár. A mérésekkor kiderült, hogy aromás szénhidrogének nem kerültek a levegőbe, hiszen nem égett más, csak a polisztirol. Az államtitkár azt mondta, a szén-monoxid határértéke 10 ezer mikrogramm/köbméter, a veszprémi fröccsöntőüzemben keletkezett tűz estében 1500-1600 mikrogramm/köbmétert mértek, ez nagyjából a nyolcadrésze a határértéknek.

A kár mértékéről Illés Zoltán azt mondta, megítélése szerint százmillió forintos nagyságrendű, hiszen a készletek, berendezések, az üzemcsarnok és nagyjából 10 tonna anyag éghetett el. Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a tüzet, az államtitkár nem tudott biztos választ adni, szerda este még azt gyanították, hogy a két gázzal működő targonca közül robbanhatott fel az egyik, ez azonban egyelőre még nem bizonyított.

Az államtitkár a hasonló esetek megelőzése érdekében egy úgynevezett zöldkommandót állítana fel, ez egy 30-40 fős bevetési egység lenne, tagjai 24 órában, állandó készenlétben lennének, és helikopterrel mennének a katasztrófa helyszínére. Erre azonban a jelen gazdasági helyzetben szerinte nincs esély, hiszen az éves szinten 1,5 milliárd forintba kerülő zöldkommandó egyszeri beruházási költsége elérné a 3-4 milliárd forintot - mondta az [origo]-nak Illés.

Teljesen leégett szerda este egy 20-szor 100 négyzetméter alapterületű, polisztirolt gyártó üzemcsarnok Veszprémben, a Videoton Ipari Parkban. A hatalmas fekete füstfelhőt a Balaton-partról is látni lehetett. A Veszprém megyei katasztrófavédelem parancsnokának tájékoztatása szerint a helyszínen 15 járműfecskendő dolgozott, és hat vízszállító tartálykocsi szolgálta ki a fecskendőket. A parancsnok közlése szerint az üzem csarnokának tetőzete beszakadt, emberek nem sérültek meg.