Már az ügyészségen van a Szigeten előállított jobbikos Zagyva anyaga

Vágólapra másolva!
A rendőrség megküldte a Legfőbb Ügyészségnek a nyomozati anyagokat Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője és négy másik ember által múlt pénteken elkövetett rendzavarás ügyében, amely szabálysértésnek minősül.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség várhatóan a jövő héten kapja meg az iratokat. A legfőbb ügyész azután dönt arról, hogy kezdeményezi-e az országgyűlés elnökénél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Zagyva György Gyulát a múlt pénteken éjszaka Óbudán, a Sziget fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság aznapi tájékoztatása szerint Zagyva György Gyulát és négy másik embert rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő.

Zagyva György Gyula, a magát "nemzeti radikálisként" meghatározó Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen - amelyet eredetileg a magas benzinárak elleni tiltakozásul a sziget területére hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején - felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Ezt követően a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket, így nem jutottak be. Zagyva György Gyula vasárnap közleményben szólította fel az országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy ha a testület elé kerül a Sziget fesztivál bejáratánál történt ügye, "adja ki a mentelmi jogát". Szombaton a rendőrségen még azt mondta, hogy él a mentelmi jogával.

Zagyva György Gyula szerepléseivel, illetve azzal, hogy számíthat-e bármilyen retorzióra, később foglalkozik a Jobbik vezetősége - mondta az [origo]-nak kedden Szegedi Csanád, a párt elnökségi tagja. Zagyva tevékenysége a párt szűk körű vezetésén kívül várhatóan szóba kerül a Jobbik kétnapos szeptemberi frakcióülésén is, amellyel az őszi parlamenti szezonra készül fel a párt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A képviselő neve pár hete azzal az augusztus eleji, a Magyar Szigeten elhangzott előadással összefüggésben is felmerült, amelyen Tyirityán Zsolt, a magát Betyárseregnek nevező szervezet vezetője egy faji háború elindításáról beszélt, és azt mondta, hogy "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszínt lát". Tyirityán korábban többször is tartott már közös előadást Zagyvával, aki később a Magyar Nemzetnek azt mondta, nem hajlandó elhatárolódni Tyirityán kijelentéseitől "már csak bajtársiasság miatt sem". A kijelentések miatt vizsgálatot indított a Terrorelhárítási Központ is.