Milliókért bérel ügyvédeket a kormány a sztrádaszerződések felülvizsgálatára

Vágólapra másolva!
Tizenhétmillió forintért köt tanácsadói szerződést a Nemzetgazdasági Minisztérium egy ügyvédi irodával, hogy az képviselje a kormányt a PPP-projektben épített autópályák szerződéseinek felülvizsgálatában. A budapesti irodának az M6-os és M5-ös autópálya szerződéseit kell majd újratárgyalnia, mert azok jelenleg évi közel százmilliárd forinttal terhelik a költségvetést.
Vágólapra másolva!

17 millió forintot fizet ki a kormány jogi tanácsadásra egy ügyvédi irodának, hogy segítsen felülvizsgálni a PPP-konstrukcióban épült autópályák szerződéseit - derül ki a közbeszerzési értesítőből. Az értesítő szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Dr. Abay & Dr. Török Ügyvédi Irodát közbeszerzési eljárásban választotta ki, hogy jogi tanácsokat adjon a szerződések felülvizsgálatához és újratárgyalásához.

A kormány az M6-os autópálya Érdi tető-Dunaújváros és Dunaújváros-Szekszárd közötti szakaszainak, az M6/M60 gyorsforgalmi út Szekszárd-Bóly-Pécs szakaszának és az M5-ös autópálya szerződéseinek a felülvizsgálatában kér jogi tanácsadást és képviseletet az ügyvédi irodától. Ezek az autópályák a köz- és magánszféra (public-private partnership - PPP) közös részvételével épültek, és ezért a következő évtizedekben is jelentősen megterhelik a költségvetést.

A PPP-projekt lényege, hogy az állami és a magánszféra összefogásával a beruházást a magánbefektető építi fel és üzemelteti a szerződésben vállalt futamidőig, rendszerint 20-30 évig. Az állam ez idő alatt fizet a használatért, majd a futamidő lejártával a létesítmény állami tulajdonba kerül.

Orbán Viktor kormányfő tavaly októberben jelentette be, hogy felülvizsgálják a PPP-szerződéseket. Idén júliusban Fellegi Tamás, a fejlesztési tárca vezetője az országgyűlés gazdasági bizottságában azt mondta, hogy a PPP-szerződések az újratárgyalás nélkül háromezer milliárd forint terhet jelentenének a költségvetésnek.

A miniszter akkor azt is közölte, hogy már száz PPP-szerződést vizsgáltak felül, de az autópálya-projekteket elkülönítetten kezelik. Az idei költségvetésben 120 milliárd forintot irányoztak elő a PPP-projektek kiváltására, ebből az M5-ös és az M6-os autópályára szánt kiadások 99,1 milliárdot tesznek ki. Az M5-ös autópálya utolsó szakaszát 2006-ban, az M6-osét tavaly márciusban adták át.

A megbízott ügyvédi irodában annak honlapja szerint két ügyvéd, dr. Abay Péter és dr. Török Mónika dolgozik, utóbbi a honlap szerint környezetvédelmi szakjogász. A budapesti ügyvédi iroda szakterületei között a polgári jog, a szerződések, ingatlanügyek és cégképviselet mellett a gyógyszertári ügyeket, valamint a sportjogot is felsorolja.