Nem ad pluszpénzt a kormány tankönyvekre az önkormányzatoknak

Vágólapra másolva!
A kormány nem fogja még egyszer kifizetni a könyvek árát azok helyett az önkormányzatok helyett, amelyek tartoznak a tankönyvkiadóknak - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. A kiadók bojkottja miatt többezer gyerek maradhat könyv nélül. A kormány jövőre kötelezi az önkormányzatokat, hogy a tankönyvre szánt pénzt a tankönyvekre fordítsák.
Vágólapra másolva!

Az oktatási államtitkárság megkeresi azokat az önkormányzatokat, amelyek nem fizették ki a diákok tankönyveinek árát a forgalmazóknak, s emiatt azok nem akarják kiszállítani a kiadványokat - reagált a tankönyvkiadók bojkottjára Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden egy konferencián. A tankönyvkiadók bojkotott kezdtek, mert az önkormányzatok százmilliós tétellel tartoznak: mivel az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy százmilliós tételről van szó, és adataik szerint huszonhét önkormányzatot érint a bojkott.

Az államtitkár kijelentette, hogy "a kormány nem hibázott, teljesítette kötelességét, és átutalta ezeket a forrásokat". A jogszabályok azonban jelenleg nem kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy ezt az összeget valóban a tankönyvtámogatásra fordítsák, ezért Hoffmann Rózsa jelezte: jövő évtől a tankönyvtámogatások címkézett tételként szerepelnének a költségvetésben, vagyis nem lehet másra költeni. Hoffmann azt mondta, hogy mindent megtesz, hogy szeptember elsején minden gyereknek legyen tankönyve, de az elutalt összegeket még egyszer nem fogja kifizetni az államtitkárság.