Használt könyv juthat csak a diákoknak a csődközeli Pest megyében

Tankönyveket csomagolnak a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.  munkatársai
Vágólapra másolva!
Nem fog tudni fizetni a tankönyvterjesztőknek a Pest megyei önkormányzat, ezért ha nem kap tőlük fizetési haladékot, akkor az iskolás gyerekek egy részének a tavaly használt tankönyvekből kell tanulnia. Sok önkormányzat tavaly óta nem fizetett, van, amelyik azóta csődbe is ment. Miközben az [origo] által megkérdezett terjesztők tisztában vannak vele, hogy az önkormányzatoknak üres a zsebük, egyikük azt mondta, tarthatatlan, hogy a kisebb-nagyobb tankönyvterjesztő cégek az állam közvetlen hitelezői lettek.
Vágólapra másolva!

Izgatottan várja a péceli Fáy Ádám Szakközépiskola igazgatója azt a csütörtöki értekezletet, amelyen a Pest megye által fenntartott iskolák igazgatói vesznek részt. Az igazgató reméli, hogy megtudnak majd valamit a tankönyvek kiszállításával kapcsolatban is, az iskola ugyanis - ahol a hátralékok miatt már a gázt is kikapcsolták - 140-150 diák tankönyvét még nem kapta meg a tankönyvterjesztőtől, mert az önkormányzat tartozik a vállalkozónak.

A szokásos tanévindító igazgatói értekezleten valóban sok szó esik majd a tankönyvek körül kialakult problémáról - erősítette meg az [origo]-nak a megyei önkormányzat sajtófőnöke, Ambrus András. A megye ugyanis egyike annak a 27 önkormányzatnak, amelyek tartozásokat halmoztak fel a tankönyvterjesztők felé, mivel az államtól könyvekre kapott pénzt másra költötték. Több tankönyvterjesztő ezért idén szeptemberre nem hajlandó kiszállítani az iskolákba az ingyenes - vagyis a szülők helyett az önkormányzat által fizetett - tankönyveket, vagy kiszállítja ugyan, de nem engedi, hogy az iskolák használatba vegyék azokat.

A Pest megyei önkormányzat 50 millió forinttal, a tavalyi tankönyvek árával tartozik tucatnyi terjesztőnek, az ideiek kifizetéséről még szó sincs. A megye 34 középiskolát tart fenn, ezekbe összesen 17 ezer gyerek jár, közülük mintegy 6000-et érint a probléma.

Miközben több önkormányzat, köztük a hódmezővásárhelyi és a tamási is azt közölte az [origo] érdeklődésére, hogy a tartozásukat hamarosan rendezik a zökkenőmentes iskolakezdés érdekében, Pest megye erre nem lesz képes a sajtófőnök szerint. A megyei önkormányzat nem tehet mást, mint fizetési haladékot kér, ha pedig ebbe nem mennek bele a terjesztők, akkor a diákokat megkérik, hogy hozzák vissza a tavaly használt tankönyveiket az iskolákba. Ezekből és könyvtári példányokból, azaz használt könyvekből tanulnak majd azok a gyerekek, akik ingyen tankönyvre jogosultak.

Ambrus kérdésünkre nem tudta pontosan megmondani, hogy mire költötték az államtól a tankönyvekre kapott pénzt. "Talán gázszámlát, bért fizettünk belőle" - fogalmazott. A sajtófőnök szerint az államtól a megye összesen mintegy ötmilliárd forintot kap az iskolák fenntartására, az összes költség azonban 8,5 milliárd forintra rúg. Az önkormányzatnak úgy kellene minden évben plusz 3,5 milliárdot beletennie az oktatásba, hogy még olyan adókivetési joga sincs, mint például a települési önkormányzatoknak - tette hozzá.

Eközben a megye adóssága már négymilliárd forint, nemcsak a tankönyvterjesztők kifizetésével vannak gondban, hanem különféle beszállítóknak, étkeztetőknek is tartoznak - mondta Ambrus, aki szerint az önkormányzat a tűrőképességének a határára érkezett. "A rendszer működésképtelen, a normatíva egyre kevesebb, a kötelező feladatokat pedig nincs miből elvégezni, mert nem biztosít az állam elegendő forrást" - fogalmazott. Az önkormányzat sok dolgozóját elbocsátotta, próbálja eladni egyes ingatlanjait, és 2,5 milliárdos állami segítségért is pályázott. Csődöt jelenteni nem lenne értelme - mondta Ambrus -, mert a csődbiztos is ugyanazt tenné, mint amit az önkormányzat már egy éve csinál: lényegében csak a közüzemi számlákat és a béreket fizeti ki.

Hasonló helyzetben van a Tolna megyei Tamási önkormányzata is, amely szintén nem fizette ki a tavalyi tankönyvek árát a terjesztőnek. Az önkormányzat oktatási referense szerint azonban mostanra megtalálták a forrást, megegyeztek a terjesztővel, és kifizetik az elmaradásokat, így tanévkezdésre minden iskolás megkapja a könyveket. A referens szerint a probléma hátterében ugyanaz áll, mint az összes többi önkormányzatnál: az állami normatíva a közoktatás költségeinek kevesebb mint felét fedezi, közben viszont sok ellátandó feladat halmozódik. Egyre több például az ingyenétkeztetésre jogosult, rászoruló gyerek, miközben az államtól e célra kapott pénz meg sem közelíti a valódi költségeket.

Forrás: MTI
Néhány iskolába az idén nem jut el időben az összes könyv

A kiskőrösi Szathmáry Könyvkereskedés vezetője az [origo]-nak azt mondta, nekik egyebek mellett két Jász-Nagykun-Szolnok megyei település is tartozik. Ők is a tavalyi tankönyvek árával csúsztak. "A nyárig részletekben törlesztettek, igyekeztek, de azóta csődeljárás indult ellenük" - mondta a vállalkozó, aki szerint a Pest megyei önkormányzat, amely szintén tartozik nekik, eddig még megoldási javaslattal sem kereste meg őket. Pedig a cég úgy döntött, csak azokat a tankönyveket szállítja ki, amelyek esetében van rá valamilyen garancia, hogy még az idén ki fogják fizetni.

"Ez nem zsarolás, egyszerűen nem tudunk több adósságot felvállalni" - mondta a cégvezető, aki szerint készek a megállapodásra, de felélték a tartalékaikat, és a saját működésüket sem tudják tovább finanszírozni. Hozzátette, tudomása szerint sok tankönyvterjesztő cég hiteleket vett fel az idén, többen például a Széchenyi-terv keretében kapott forrást használták fel így.

A Tudás Könyvterjesztőnek 3,7 millió forinttal tartozik a tavalyi tankönyvekért a Pest megyei önkormányzat. A cég vezetője, Nagy Olga az [origo]-nak azt mondta, június elseje óta csak mínuszuk van, ugyanakkor a vállalkozás nem mondta fel az önkormányzattal kötött szerződéseit, hanem kiszállította az érintett iskolákba a tankönyveket, csak nem adta birtokba. Ez azt jelenti, hogy az iskolák nem használhatják a könyveket - magyarázta Nagy Olga. A cégvezető szerint az a gond, hogy a jog megengedi, hogy az önkormányzatok így viselkedjenek, mert a tankönyvekért az állam által küldött pénz nincs megcímkézve, azaz másra is lehet költeni. Hozzátette, hogy úgy érzi, nincs szégyellnivalójuk a könyvterjesztőknek. "Mi elvégeztük a munkát, és mégis itt tartunk, és nem tudjuk, mi lesz jövőre. Jelenleg az állam közvetlen hitelezői vagyunk."

Mint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kedden bejelentette, az állam jövőre megcímkézi a tankönyvekre szánt normatívát, ugyanakkor közölte azt is, hogy a terjesztőknek tartozó önkormányzatok helyett nem fizeti ki még egyszer a tankönyvek árát. Minderről itt olvashat bővebben.