Jóváhagyta a kormány az új közoktatási törvény tervezetét

Vágólapra másolva!
Jövő hét elején hozhatják nyilvánosságra az 1993 óta hatályos közoktatási törvényt felváltó új jogszabály-tervezetet - írja az MTI a kormány szerdai ülésén elhangzott információkra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Megtárgyalta és jóváhagyta a kormány szerdai ülésén a köznevelésről szóló törvény tervezetét - értesült az MTI kormányzati forrásból. A távirati iroda úgy tudja: a jogszabály-tervezetet a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra.

Kedden Pokorni Zoltán, az országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának fideszes elnöke egy XVII. kerületi tanévnyitó rendezvényen úgy fogalmazott: szükség van változásra az oktatásban, ám jó, megfontolt és jól átgondolt közoktatási törvényre van szükség, nem gyors jogszabályalkotásra.

Az új közoktatási törvény koncepciója, ami a jelenlegi, 1993-ban elfogadott szabályozást váltja majd fel, több ponton is érintheti az alternatív iskolákat: az egyik ilyen pont a tantervek a korábbinál nagyobb központosításának terve, a másik pedig az alternetív módszerekkel oktató, többnyire alapítványi kézben levő iskolák finanszírozása lesz. A koncepció szerint a készülő Nemzeti Alaptantervben (NAT) az eddigieknél jobban meghatározzák majd a "minden iskoláskorú gyermek számára egységesen átadandó műveltségtartalmat", amely az alternatív iskolákra is kötelező lesz. Ennek alapján központilag állítják majd össze a kerettanterveket, amelyeket az oktatásért felelős miniszter ad ki, és amelyek közül egyet az iskoláknak kötelezően ki kell választaniuk. Az iskolák ezen felül mintegy tíz százalékban határozhatják majd meg önállóan, hogy mit fognak tanítani.

Az eddigi normatív alapú finanszírozás helyett a tervek szerint a közoktatási intézmények az államtól 2012-től a pedagógusok és az iskolákban dolgozók bérét kapják meg. Vagyis a tanárok ezentúl minden esetben a központi költségvetésből kapják meg a fizetésüket. Az épületek fenntartását, a taneszközök beszerzését és más költségeket kiegészítő támogatás formájában a fenntartók biztosítják majd. A pedagógusbéreket a nem állami vagy önkormányzati fenntartású iskolák - például az alternatív, alapítványi vagy egyházi iskolák - is megkapják majd az államtól, további támogatásra azonban "csak az oktatásért felelős miniszterrel kötött közoktatási megállapodás alapján jogosultak" - áll a koncepcióban, amely még azt is rögzíti, hogy "csak olyan intézménnyel köthető közoktatási megállapodás, amely nem szed tandíjat".

Az új közoktatási törvénytervezetről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.