Újra őrizetben a Pécsi Tudományegyetem volt gazdasági főigazgatója

Vágólapra másolva!
A korábban a pécsi egyetemtől kapott VIP-kártyájával akart 2,5 millió forint értékben műszaki cikkeket vásárolni az intézmény volt gazdasági főigazgatója, aki júliusban szabadult az előzetes letartóztatásból.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismét őrizetbe vette a Pécsi Tudományegyetem (PTE) volt gazdasági főigazgatóját, aki milliós értékben rendelt műszaki cikkeket az intézmény bankkártyájával - közölte a rendőrség pénteken. Az NNI I. Gábort őrizetbe vette, és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte előzetes letartóztatását.

Az intézmény vesztegetéssel gyanúsított volt gazdasági főigazgatója szabadulása után két- és félmillió forint értékben rendelt műszaki cikkeket az interneten a PTE költségére. Bódis József, az egyetem rektora csütörtökön az MTI megkeresésére a megrendelés tényét megerősítette, több részletet azonban nem közölt.

Az MTI úgy értesült, hogy I. Gábor a megrendeléseket még egyetemi vezetőként kapott VIP-kártyájának birtokában bonyolította le. Erre azért nyílt lehetősége, mert bár a gyanúsításával összefüggésben korábban visszavonták főigazgatói megbízatását, e jogosultságát nem szüntették meg. A volt főigazgató végül csak 83 ezer forint értékben tudott vásárolni, a Magyar Államkincstárnál ugyanis időben leállították a megrendeléseket.

Jogtalan előnyhöz juttattak három vállalkozást

Az NNI tavaly április óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Több mint húsz ember ellen indult eljárás. Az ügyben I. Gábor mellett érintett az egyetem informatikai igazgatója, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója és a PTE három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének több képviselője is.

Az NNI titkos információszerzésen is alapuló feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak - különböző beszerzések során - pénzért jogtalan előnyhöz juttatták a három vállalkozást. Az ügyben tizenegyen kerültek előzetes letartóztatásba. Utoljára a gazdasági főigazgató szabadult, idén júliusban 30 millió forint óvadék ellenében házi őrizetét rendelte el a Pécsi Ítélőtábla. A Pécsi Városi Bíróság augusztusban ezt is megszüntette, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

I. Gábor augusztus 29-én, meglévő közalkalmazotti jogviszonyából adódóan, tájékoztatási és együttműködési kötelezettségének eleget téve jelentkezett munkáltatójánál, és írásban is bejelentette: táppénzes állományban van, ezt a munkáltató tudomásul vette.