WikiLeaks: Orbán utcai harcosnak tartja magát

Vágólapra másolva!
Utcai harcosként jellemezte magát Orbán Viktor a budapesti amerikai nagykövettel folytatott beszélgetés során - derül ki egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott, 2007-es diplomáciai táviratból. A nagykövet "nyugodtnak és pajkosnak" látta Orbánt, aki beszélt arról is, hogy mit gondol a Fidesz akkori vezetőségének tagjairól. Kósa Lajost a párt fenegyerekének nevezte, Varga Mihályt pedig a helyetteseként jelölte meg.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos szórakoztató, Pokorni viszont "nem egy utcai harcos" - így minősítette a Fidesz elnökségi tagjait April Foley akkori budapesti amerikai nagykövet szerint Orbán Viktor, amikor 2007. június 27-én találkoztak. A megbeszélésről egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott távirat számol be. A távirat nagy része összefoglaló, a nagykövet benyomásait tükrözi. Bár több helyen idézőjelek között idézi Orbánt, az nem világos, hogy a neki tulajdonított mondatok pontosan a leírt formában hangzottak-e el, vagy a szöveg csak a lényegüket próbálja visszaadni.

A távirat szerint Orbán beszélt a következő hónapokra, sőt, évekre szóló terveiről, és arról is, hogy "professzionalizálni" akarja a párt vezetését. A beszélgetés nem sokkal a Fidesz 2007-es tisztújító kongresszusa után volt, a kongresszuson az egyedüli jelölt Orbán Viktort megerősítették a pártelnöki poszton, alelnöknek pedig megválasztották Kósa Lajost, Pelczné Gáll Ildikót, Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt. Orbán a nagykövettel folytatott beszélgetésen felvázolta, hogy ki miért felelős a pártban, és a távirat szerint azt mondta, "elég erős vagyok, hogy delegáljak". Bár ez a szövegből nem derül ki egyértelműen, a szövegkörnyezet alapján Orbán arra gondolhatott, hogy meg tudja határozni a párt munkarendjét és nem fél attól, hogy bizonyos feladatokat másoknak engedjen át.

Orbán, az utcai harcos

A távirat ezután sorra veszi a Fidesz akkori vezetőségét, mindenkit jellemeznek röviden, hol Orbánra hivatkozva, hol a nagykövet benyomásait idézve.

Orbán Varga Mihályt nevezte meg helyettesének és potenciális utódjának: azt mondta, hogy Varga "minden hatáskört meg fog kapni, ha én nem leszek elérhető", majd hozzátette, hogy "nem vagyok öreg, de soha nem tudhatjuk, hogy mi fog történni"."Mérsékelt, de közelebb áll Orbánhoz, mint a többi alelnök" - írja a távirat Varga Mihályról, aki az első Orbán-kormányban pénzügyminiszter volt.

"Szabad szellem... de szórakoztató" - így írta le Orbán Kósa Lajost a távirat szerint. Orbán állítólag viccelődve azt mondta, Kósa "Debrecen Független Köztársaság elnökeként" nélkülözhetetlenné vált. Orbán azt mondta a távirat szerint, hogy az általa "a párt fenegyerekének" tartott Kósát bízta meg a helyi kezdeményezések felkarolásával.

A párt legenergetikusabb aktivistája Pelczné Gáll Ildikó, aki az alelnökség mellett a Fidesz női szervezetét is vezeti - írta a távirat Orbánra hivatkozva, aki állítólag azt is megjegyezte: a közgazdász végzettségű politikus egyetlen hibája, hogy "a problémákra fókuszál, nem a problémákkal küzdő emberekre". Orbán magáról azt mondta, ő inkább "a szívet, és nem a fejet" akarja célozni.

A nagykövet azt írta, Orbán kikerülte, hogy az őt "a népszerűségi felmérésekben gyakran megelőző" Pokorni Zoltánnal való súrlódásairól beszéljen. Az nem derül ki a szövegből, hogy a nagykövet milyen nézeteltérésekre gondolt. A távirat szerint Orbán annyit mondott, inkább arra a "hatalmas felelősségre" akar koncentrálni, amit Pokorni a budapesti XII. kerület polgármestereként visel, és megjegyezte, hogy éppen arról tárgyal Pokornival, hogy vezesse a párt felkészülését a tavaszi népszavazásra. Orbán a távirat szerint szembeállította saját habitusát Pokorniéval és azt mondta róla: "nem olyan utcai harcos, mint én"; tanár volt, éppen ezért "tökéletes lesz arra a feladatra", hogy támogatást szerezzen a civil társadalomban a népszavazási kérdések támogatásához.

Nem akart túl sok figyelmet Orbán

A 2008-as népszavazást - amelynek végül nem Pokorni, hanem Tarlós István lett a fideszes arca - a Fidesz-KDNP kezdeményezte még 2007-ben a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj megszüntetése ügyében. "A szavazólapon szereplő kérdéseknél többről szól" - mondta a népszavazásról Orbán a nagykövetnek. Szerinte a Fidesz úgy tekintett a népszavazásra, mint a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökről szóló bizalmi szavazásra, és választ akartak adni "a kormány társadalomellenes hadjáratára". Orbán kétmillió aláírás összegyűjtésében reménykedett, és azt mondta, hogy az összegyűjtött aláírások abban is segíteni fognak, hogy frissítsék a párt adatbázisát, és jobban tudjanak mozgósítani a 2010-es választások előtt.

Forrás: MTI/Beliczay László
Forrás: MTI/Beliczay László

A Fidesz vezetői: Varga Mihály, Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó, Orbán Viktor és Kósa Lajos a párt 2007-es tisztújító kongresszusa után

Orbán a beszélgetés egy pontján a nagykövet szerint "félig, de csak félig viccelve" azt mondta, hogy "2014 után nem fogunk tudni veszíteni". Elárulta, "titkos tény" a magyar politikában, hogy a szavazók életkora a legmeghatározóbb a választásokon. "A Fidesznek nagy előnye van a 25 év alatti csoportban, míg az MSZP bázisa 55 év feletti" - mondta Orbán. A Fidesz elnöke szerint a Gyurcsány-komány mindkét csoportot felháborította, amikor a tanulásra és az egészségügyi ellátásra is díjat vetett ki. A Fidesz számára az a kihívás, hogy "ne üljünk a babérjainkon, és várjunk 2014-ig, hanem fókuszáljunk a 2010-es győzelemre" - mondta.

A megbeszélésen Orbán világossá tette, hogy a Fidesz kormányzásra készül - áll a táviratban. A nagykövet szerint arra a kérdésükre, hogy kikből állhat egy lehetséges árnyékkormány, Orbán azt válaszolta, "nyilvánvaló, hogy ki kicsoda a pártban", majd el is mondta, kikből áll a "készenlétben álló kormány". A Fidesz akkori frakcióvezetője, Navracsics Tibor lesz a kancelláriaminiszter, "függetlenül attól, hogy ki a miniszterelnök" - mondta Orbán a távirat szerint. Kövér László a titkosszolgálatok vezetője, Martonyi János és az akkori parlament külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt "felel a külpolitikáért", és Matolcsy György (a táviratban tévesen Matolcsi Miklósként szerepel) a gazdasági miniszter. Orbán üdvözölte azt is, hogy Járai Zsigmond távozott a Magyar Nemzeti Bank éléről (ez 2007. március 1-jén történt), mert szerinte így Járai képes lesz segíteni a Fideszt, hogy "újjáépítsék" kapcsolataikat az Egyesült Államokkal. Orbán ugyanakkor a távirat szerint azt mondta, hogy nem fogja bejelenteni a kormány lehetséges névsorát, mert azzal "sokkal több figyelem kerülne a mi programunkra, mint a kormányéra".

"Se mobil, se főnök"

A nagykövet jellemzése szerint Orbán nyugodt és "gyakran pajkos" volt a beszélgetés alatt. A Fidesz elnöke emlékezetessé tette a találkozó elejét és végét is: a nagykövet szerint amikor belépett az irodájába, rámutatott az ablakból látható, Szabadság téri szovjet emlékműre, és azt mondta, hogy "szükségünk lenne egy kis észt szakértelemre". (Orbán ezzel arra utalt, hogy 2007 tavaszán áthelyezték és átépítették Észtországban a főváros központjában álló szovjet világháborús emlékművet és a hozzá tartozó sírkertet. Az intézkedés miatt tiltakozó akciók kezdődtek, a kitört zavargásokban egy ember meghalt, több száz pedig megsebesült.) Búcsúzáskor Orbán kitárta a karját az ajtóban álló biztonsági emberek előtt, és azt mondta, hogy "se mobil, se főnök: szabad ember vagyok!" (Az utalás minden bizonnyal arra vonatkozik, hogy amerikai nagykövet irodájába tilos mobiltelefont bevinni, ezért Orbánnak is le kellett adnia készülékét az előszobában.)

A nagykövet szerint Orbán a párton belüli különböző véleményekről a lehető legjobb képet akarja festeni, de az elmúlt években hagyta, hogy más hangok is megjelenjenek. A nagykövet a beszélgetésből azt szűrte le, hogy Orbán attól tart, a Fidesznek el kell szakadnia az ellenállási mozgalom szerepétől, és modern, nyugati, inkább vállalati mintára szerveződő párttá kell válnia. Annak is tudatában van, hogy újjá kell építenie a kapcsolatát az Egyesült Államokkal - írta róla a nagykövet, aki megjegyezte, hogy "bár ez legalább egy 12 lépcsős program lesz, legalább már az első lépést megtette azzal, hogy felismerte a problémát".

A beszélgetésben említett politikusok közül Varga Mihály továbbra is Orbán egyik legbizalmasabb embere, a Fidesz kormányra kerülése óta államtitkárként ő vezeti a Miniszterelnökséget. Pelczné Gáll Ildikó 2009 óta a párt európai parlamenti képviselője. Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester oktatási kérdésekben az elmúlt hónapokban többször nyílt konfliktusba került az oktatásért felelős államtitkárral. A Fidesz 2007-ben megválasztott elnökségi tagjai azóta is mindannyian tagjai a testületnek. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője lett.