MN: Kocsis István azonnali hatállyal távozik a BKV-tól

Kocsis István, BKV Zrt. vezérigazgató
Vágólapra másolva!
Kocsis István azonnali hatállyal távozik a BKV vezérigazgatói posztjáról - erősítette meg a Főpolgármesteri Hivatal a Magyar Nemzet információját. A hivatal szerint Kocsis közös megegyezéssel távozik a BKV-tól, amelynek feltehetően köze van ahhoz, hogy augusztusban Kocsist gyanúsítottként hallgatták ki az MVM-ügyben hűtlen kezeléssel gyanúja miatt. Kocsis utódja Várszegi Gyula, a BKV igazgatótanácsának elnöke lesz.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal távozik a BKV éléről Kocsis István, akit a Magyar Villamos Művek (MVM) korábbi vezérigazgatójaként hűtlen kezeléssel gyanúsítanak - olvasható a Magyar Nemzet honlapján. A lap szerint a főpolgármesterrel kötött egyezség alapján nem kap végkielégítést.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az [origo]-nak azt mondta, közös megegyezéssel távozik a posztjáról Kocsis, miután Tarlós István főpolgármester hivatalában fogadta Kocsis Istvánt. Tarlós a tömegközlekedési társaság vezérigazgatói teendőinek ellátásával Várszegi Gyulát, a BKV igazgatótanácsának elnökét, a Metróber Közlekedésfejlesztési ás Beruházási Vállalat és a MÁV volt vezetőjét bízta meg.

Szűcs Somlyó ennél többet nem árult el Kocsis távozásának körülményéről és a Magyar Nemzet híréből sem derül ki, hogy miért döntöttek így a felek. Mindazonáltal Kocsis távozásának feltehetően köze van ahhoz, hogy augusztus 16-án gyanúsítottként hallgatták ki az úgynevezett MVM-ügyben. A 2005 és 2008 között az MVM vezérigazgatójaként dolgozó Kocsist különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt hallgatta ki augusztusban az ügyet vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Tarlós kiállt mellette

Az MVM, Kocsis vezérigazgatósága alatt, különböző offshore hátterű cégekkel kötött gyanús szerződései miatt 2009 óta nyomoz az NNI. A nyomozás az elmúlt néhány hónapja gyorsulhatott fel, ugyanis július óta négy embert is meggyanúsítottak. Először az MVM volt vezérigazgató-helyettesét, Molnár Lászlót, majd augusztusban Kocsis mellett tanácsadóját, Szász Andrást, valamint Varga-Sabján Lászlót, aki az MVM egyik leányvállalatának az igazgatója. Szász Andrásról itt olvashat bővebben.

Kocsis távozása amiatt tűnik váratlannak, mert Tarlós István korábban kiállt a meggyanúsított Kocsis mellett. Egy, a Magyar Nemzetnek augusztusban adott interjúban azt mondta: "amíg tényszerűen be nem bizonyosodik, hogy bármi is Kocsis István terhére róható, és amíg a BKV ügyeiben nem érintett, addig nincs ok rá, hogy felmentsem". Tarlós azt is mondta, hogy nem védi Kocsist, de nem is akar kapkodni a felmentésével, már csak azért sem, mert szerinte a vezérigazgató "egyértelműen pozitív szerepet játszott a BKV-s ügyek tisztázásban, és sokat segített a júliusi Alstom-megállapodás létrejöttében is.

Kocsis Gyurcsányt okolja

Az MVM-ügy lényege, hogy különböző jogcímeken és szerződések alapján nagyobb összegeket utaltak ismeretlen hátterű offshore-cégekhez. A pénz jelentős részét azóta sem kapták vissza, illetve nem kapták meg a szerződésben szereplő ellenszolgáltatásokat. Az MR1-Kossuth Rádió értesülése szerint Kocsist két ügylet miatt gyanúsították meg. Az egyik egy 2007-es szerződés, amely alapján egy ciprusi offshore-cég befektetési portfóliójának összeállítására kapott megbízást, a másik ügylet pedig egy Milánóban bejegyzett cégnek nyújtott kölcsön, amelyet az olasz cég a mai napig nem fizetett vissza. Az MVM offshore ügyleteiről itt olvashat bővebben.

Kocsis gyanúsítotti kihallgatása után hosszabb közleményt adott ki, amelyben, bár nem nevezte meg, de egyértelműen az őt 2008-ban menesztő Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőt okolta azért, hogy vagyoni hátrány keletkezett az MVM-nél. Szerinte ez nem következett volna be, ha az általa irányított vezetés a helyén marad, és a regionális terjeszkedést célzó stratégiai beruházásait nem állítják le menesztése után. Kocsis 2009-ben az Indexnek adott interjújában azzal érvelt az offshore ügyletek mellett, hogy a terjeszkedési célterületként meghatározott balkáni országokban "bizonyos üzletszerzésnek 'alkotmányos költségei' is vannak", és szerinte hasonló ügyeket az "offshore konstrukció nyilván jobban kezel". Ezzel szokatlan nyíltsággal utalt arra, hogy egyes ügyletekhez kenőpénzre lehetett szükség, de részleteket nem mondott.

A Magyar Nemzet szerint vallomásában Kocsis Gyurcsányra, Szilvásy György volt titokminiszterre és Kóka János egykori gazdasági miniszterre tett terhelő vallomást. Az [origo] Kocsis menesztésének hátterével foglalkozó cikke szerint Kocsis és Kóka között az okozott konfliktust, hogy Kóka által vezetett gazdasági minisztériumtól az MVM-hez került az átviteli rendszerirányító és az áramellátás fizikai infrastruktúráját tulajdonló Mavir. Az MVM akkori ügyeit ismerő források azt mondták az [origo]-nak, hogy Kocsis túlságosan kereste a kormánytagok társaságát, mert "nagyvállalatot akart csinálni", és emiatt egy idő után terhes lett Gyurcsány számára.