Ellopták a Mária-szobrot a csatkai búcsúból

Vágólapra másolva!
A búcsú résztvevői közül egy jászberényi vállalkozó felajánlotta, hogy jövő év pünkösdjére pótolja a szobrot. A szobrot az idei búcsúra állították helyre.
Vágólapra másolva!

Ellopták a csodatévőnek tartott forrás feletti Mária-szobrot a csatkai búcsúban - közölte a Csatkai Mária Kegyhelyért Alapítvány elnöke hétfőn.
Tóth Zoltán elmondta, hogy a mostani búcsúra visszaállították az ötven évvel ezelőtti állapotokat, amikor a forrás három helyen tört elő a falból, és a korábbi kútnál lévő Mária-szobrot a támfal közepére helyezték. A hatvan centiméteres, műkőből készült szobrot vasárnap hajnalban látták utoljára. Az elnök tájékoztatása szerint a búcsúra közel 15 ezer ember látogatott el. A búcsú résztvevői közül egy jászberényi vállalkozó felajánlotta, hogy jövő év pünkösdjére pótolja a szobrot.

A Wikipédia szerint 1862 augusztusában a Komárom-Esztergom megyei település lakói előtt megjelent a Szűzanya a kútnál, majd kijelölte a későbbi kápolna helyét. Az online enciklopédia szerint az 1700-as évek végén egy férfi állítólag a kútnál nyerte vissza a látását. A mai búcsúsok szerint elsősorban lábfájásra és bénultságra jó a szent kút vize - írja a Wikipédia. A búcsú történetéről itt tudhat meg többet.