WikiLeaks: Már a választás éjszakáján sajnálkozott Gyurcsány az "elvesztegetett évek" miatt

Gyurcsány
Vágólapra másolva!
Bánja a négy "elvesztegetett évet" - már az őszödi beszéd előtt ezt állította az amerikai nagykövetnek Gyurcsány Ferenc - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai táviratokból. Az egyik távirat szerint Gyurcsány már a 2006-os választás éjszakáján erről beszélt az amerikai nagykövetnek.
Vágólapra másolva!

2006. április 23-án, a választások második fordulójának estéjén derült ki végleg, hogy a Fidesz vereséget szenvedett, az MSZP és az SZDSZ pedig tovább kormányozhat. Este, miután Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje rövid győzelmi beszédet mondott, Orbán Viktor Fidesz-elnök pedig elismerte pártja vereségét, April Foley amerikai nagykövet az összes párt választási központjában villámlátogatást tett - olvasható egy "bizalmas" minősítésű WikiLeaks-táviratban, amely a 2006-os választások eredményét foglalja össze.

A távirat szerint Gyurcsány és felesége Dobrev Klára leültek egy rövid megbeszélésre a nagykövettel a választási központban. Gyurcsány azt mondta Foley-nak, hogy bánja az elmúlt négy "elvesztegetett évet", és megígérte, hogy a pártja azonnal hozzákezd a kényes ügyek rendezéséhez, köztük a közszféra sürgető reformjához, és a költségvetési deficithez.

Ez a kijelentés még hónapokkal az őszödi beszéd előtt hangzott el. Az utcai zavargásokat kirobbantó beszédet Gyurcsány május 26-án, az MSZP Balatonőszödön tartott frakcióülésén mondta el. A magyar médiumok 2006. szeptember 17-én tették közzé a beszédről készült, a birtokukba jutott hangfelvételt. A zárt ajtók mögött elmondott beszédben (itt elolvashatja) Gyurcsány azt mondta, hogy kormánya végighazudta az előző éveket, helyenként káromkodva próbálta rábeszélni az MSZP-frakciót gyökeres változtatásokra, és az államháztartás rendbetételéhez szükséges gazdasági kiigazítások elindítására.

Gyurcsány azt mondta Balatonőszödön, "majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este".