"Arra figyeljenek, amit csinálok" - Orbán reagált a róla szóló WikiLeaks-iratra

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök kedden az [origo] kérdésére reagált arra a WikiLeaks-iratra, amely szerint a 2006-ban azt mondta diplomatáknak, hogy ne arra figyeljenek, amit a kampányban mond. Orbán azt mondta, azért kérte erre a diplomatákat, mert szerette volna, hogy a tettei alapján ítéljék meg, arra a kérdésre ugyanakkor nem válaszolt, hogy mindez azt jelenti-e, hogy nem mondott igazat a kampányban.
Vágólapra másolva!

"A tettek beszélnek" - ezzel kommentálta Orbán Viktor kedden, lovasberényi sajtótájékoztatója után az [origo] kérdésre azt, hogy a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai táviratok szerint a 2006-os országgyűlési választások előtt azt mondta külföldi diplomatáknak, hogy ne arra figyeljenek, amit a kampányban mond. Az [origo] hétfői cikkéből kiderül: két távirat is szólt erről, és a táviratok szerint Orbán arra gondolt, hogy az amerikai diplomaták által populistának nevezett választási ígéretei nem feltétlenül esnek egybe teljesen pártja terveivel.

Nézze meg, mit válaszolt Orbán Viktor az [origo]-nak! (A Tv2 felvétele)

Az [origo] megkeresérésre Orbán nevében hétfőig csak Szijjártó Péter szóvivő reagált, aki levélben azt közölte, hogy "az amerikai szórakoztatóipar napról napra megjelenő újabb és újabb fejezeteivel nem kívánunk foglalkozni". Szijjártó ehhez annyit tett hozzá, hogy "az ilyen esetek csak arra jók, hogy az amerikai diplomáciát abszurd és komolytalan színben tüntessék fel".

Az [origo] tudósítója kedden megkérdezte a miniszterelnöktől, hogy valóban elhangzottak-e bizalmas beszélgetéseken azok a hétfői cikkünkben szereplő kijelentések, amelyeket a nagykövet távirata neki tulajdonít, és ha igen, akkor ez azt jelenti-e, hogy nem mondott igazat a kampányban. "Most is azt mondom külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok" - válaszolta Orbán, aki szerint ezzel azt kéri, hogy "ne abból ítéljenek, amit az én szavaim értelmezésre révén tulajdonítanak a kijelentéseimnek". A miniszterelnök szerint korábban is azt mondta, hogy "egyetlen dologgal törődjenek, ezt mondtam akkor is, kormányon voltunk 1998 és 2002 között, és kormányon vagyunk most is: a tettek beszélnek". A miniszterelnök nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a kiszivárgott iratok azt jelentik-e, hogy nem mondott igazat a 2006-os kampányban.