WikiLeaks: Titokzatos líbiai küldöttség kuncsorgott magyar katonai felszerelésekért

Vágólapra másolva!
Katonai felszereléseket próbált szerezni Magyarországon egy titokzatos líbiai küldöttség - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai táviratokból. A magyar Külügyminisztérium attól tartott, hogy a líbiai rezsimmel feszült viszonyt ápoló Egyesült Államok rossz néven venné az üzletet, ezért a minisztérium engedélyt kért a felszerelések szállításához.
Vágólapra másolva!

"Sürgős és diszkrét" ügyben kért találkozót az amerikai nagykövetségtől 2007 tavaszán Tóth András, a magyar Külügyminisztérium biztonságpolitikai és leszerelési osztályának igazgatója - olvasható az elmúlt hetekben a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok egyikében. A magyar diplomata egy líbiai kérésről számolt be, amelynek értelmében a tripoli vezetés csereakkumulátorokat szeretett volna vásárolni Magyarországtól 1970-es évekbeli orosz típusú katonai rádiólehallgató és -zavaró berendezésekhez, amelyeket még 1981-ben vásároltak Magyarországtól.

Tóth a március 6-ai keltezésű, bizalmas (confidential) minősítésű távirat szerint jelezte, hogy kis léptékű ügyletről van szó, és arról is beszámolt, hogy a kérést egy líbiai delegáció terjesztette elő, akik még 2007. január végén jártak Magyarországon, a Külügyminisztérium tudta nélkül. Az nem derült ki a táviratból, hogy a líbiai küldöttség kikkel tárgyalt.

Tóth az irat szerint hevesen tiltakozott a fegyverszállításokkal is foglalkozó magyar tárcaközi bizottságban amiatt, hogy nem értesítették a tárgyalásokról a külügyet, miután a bevett gyakorlat szerint az ilyen fegyverszállításokat jóvá kell hagyatni, mielőtt bármilyen tárgyalásra kerülne sor. Tóth diplomáciai okokra hivatkozva kérte, hogy halasszák el a döntést a fegyverszállításról, mivel attól tartott, hogy ez feszültségekhez vezethet Washingtonnal.

Tóth az amerikaiak véleményét kérte, mondván, ugyan elkötelezett az országot sújtó fegyverembargó mellett, ám mivel az amerikai-líbiai kapcsolatok az utóbbi időben jelentősen fejlődtek, nem szeretne "pápább lenni a pápánál". A nagykövetség az amerikai külügyminisztériumhoz továbbította a kérést, amelyre napokon belül válasz érkezett.

Az USA-nak nem volt ellenvetése, derül ki egy március 9-ei keltezésű Rice (feltehetően Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert jelző) szignóval ellátott táviratból. Az amerikai külügy jelezte, hogy mivel Líbia együttműködő a tömegpusztító fegyverek leszerelésében, az USA már nem ellenzi, hogy különböző országok akár "halálos katonai felszerelést" is eladjanak Tripolinak. Az amerikaiak egyúttal közölték, nagyra értékelik Tóth kezdeményezését, és bátorították a további egyeztetésekre.

A magyarokon kívül mások is beszámoltak líbiai fegyverszállításokról. Egy 2008. októberi keltezésű, a tripoli amerikai nagykövetségről származó bizalmas távirat például arról szól, hogy orosz diplomaták jelezték: Kadhafi hamarosan Moszkvába utazik, ahol a tárgyalásokon várhatóan szó lesz orosz katonai felszerelések vásárlásáról is. Egy 2007. júniusi iratból pedig az derül ki, hogy oroszok jeleztek az USA felé egy Líbiába irányuló fegyverexportot. Arra nincs utalás, hogy milyen fegyvereket vagy felszereléseket szállítottak.

Líbiában idén február közepén kezdődtek azok a Moammer Kadhafi elnök hatalma elleni tüntetések, amelyek előbb fegyveres lázadást robbantottak ki, majd Kadhafi hatalmának megdöntéséhez vezettek. Magyarország, amely még a rendszerváltás előtt szorosabb kapcsolatot ápolt Líbiával, az elmúlt hónapok polgárháborús időszakában is fontos szerepet játszott. A magyar nagykövetség volt ugyanis az egyik utolsó EU-képviselet, amely a zavargások és a rezsim elleni fegyveres felkelés kitörése után is folytatta működését Tripoliban.

A magyar nagykövetség diplomatái ellátták nemcsak Magyarország, hanem - miután erre felkérték őket - az egész Európai Unió képviseletét. A nagykövet és munkatársai az országban rekedt magyar és külföldi állampolgárok kijuttatásában is több alkalommal közreműködtek (legutóbb augusztusban). Ezenkívül négy, a Kadhafi-rezsim hatóságai által letartóztatott külföldi tudósító elengedését is ők érték el.