Az "anti-Orbántól" az elmélkedő bizalmasig - WikiLeaks-akták a Fidesz erős embereiről

Fidesz tisztújító kongresszus, WikiLeaks, Varga Mihály, Pokorni Zoltán, Peczné Gáll Ildikó, Orbán Viktor, Kósa Lajos
Vágólapra másolva!
Kósa Lajos stílusa darabos, de frissítőleg hat, Varga Mihály nagyon rosszul beszél angolul, Pokorni Zoltán pedig Orbán Viktor ellentéte, mert szeret egyeztetni - többek között ezt állapították meg az amerikai diplomaták a Fidesz vezető politikusairól. A WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok szerint a nagykövetség folyamatosan elemezte a párt belső ügyeit, és megpróbálta kitalálni azt is, ki lehet Orbán utódja.
Vágólapra másolva!

Az amerikai követség dolgozói közelről figyelték és elemezték a Fideszben zajló folyamatokat azokban az években is, amikor a párt ellenzékben politizált. Viszonylag határozott véleményük volt a Fidesz legbefolyásosabb politikusairól és az egyes vezető politikusok pártbeli szerepéről - derül ki a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai követségi táviratokból.

A táviratok közül több mint tucatnyi foglalkozik csak a Fidesszel, és kiemelt figyelem jut azoknak a fideszes politikusoknak, akik - az amerikai diplomaták szerint - Orbán Viktor vezetői szerepére pályázhatnak, mert képességeik alkalmassá teszik őket erre. Egy 2007 augusztusi keltezésű távirat például azt a címet kapta: "A narancs árnyalatai - véleménykülönbségek a Fidesz vezetésében".

Egy 2007-es, "bizalmas" minősítésű távirat szerint Orbán utódja lehet például Kósa Lajos, Rogán Antal, Pokorni Zoltán és Navracsics Tibor. Az viszont "figyelemreméltó" a távirat szerint, hogy Orbán pozíciója annyi vereség után még mindig megkérdőjelezhetetlen. Miközben a párt régi politikusai, köztük Áder János és a "keményvonalas" Kövér László szemmel láthatólag egyre messzebb kerülnek Orbán belső körétől, a nyilvánosság egyre gyakrabban találkozik olyan politikusokkal, mint Németh Zsolt, Varga Mihály, Lázár János - állapította meg egy másik, 2007 végén készült távirat.

Kósa Lajos, a nyers szókimondó

Kósa Lajos debreceni polgármesterről egy 2007 májusi táviratban fontosnak tartották megjegyezni, hogy a párt kongresszusán bemutattak róla egy kisfilmet, amelyben motoron érkezik egy gyűlésre, miközben a Steppenwolf Born to be Wild című dala szól. Kósáról, akit Orbán egy másik iratban a párt "fenegyerekének" nevezett, megjegyezte egy másik 2007-es távirat, hogy népszerűsége megkerülhetetlenné teszi, ugyanakkor több parlamenti képviselőtársa "egyszerű vidéki politikusnak" tartja, aki jól szónokol, de kevés politikai érzék szorult belé. Mások gúnyosan az MSZP kedvenc fideszes politikusának hívták a távirat szerint.

Debrecent Kósa bevehetetlen fideszes erőddé változtatta a távirat szerint. A politikusról a külföldi beruházók "ódákat zengenek". "Egy amerikai befektető például azt mondta, a budapesti bürokratáktól eltérően Kósa valódi együttműködési készséget mutatott". Az sem lehet véletlen, hogy az izraeli TEVA gyógyszergyár százmillió dolláros bővítést tervez a debreceni üzemében - jelentette a követség.

A politikus "fanyar humoráról és szókimondásáról" ismert, az amerikai táviratok szerint sikeressége és stílusa miatt Orbán lehetséges utódai közül a legesélyesebbnek tűnik a pártvezetés átvételére. Néhányan egyenesen úgy tekintenek rá, mint aki a "posztviktoriánus kort" elhozza a Fideszbe - áll egy 2006 decemberében íródott táviratban. Ezt megelőzően találkozott először az amerikai nagykövettel Kósa. Már a beszélgetés elején jelezte, hogy nem érzi magáénak a párt akkori irányvonalát - ez a 2006-os őszi zavargások utáni időszak volt. Azt mondta: a jelenlegi helyzet valójában "gazdasági probléma, amit mi politikai válsággá változtattunk". "A reformok természetesen fontosak, de a magyarok ma még azt sem tudják, milyen kérdéseket kell feltenni" - tette hozzá a távirat szerint.

A beszélgetés egy pontján megjegyezte azt is, részben Orbánra utalva, hogy "a politikusnak tudnia kell, mikor távozzon". A távirat szerint Kósa stílusa "darabos", és óvatlan megjegyzéseivel, valamint káromkodásaival gyakran tévedt "aknamezőre" a nagykövetekkel folytatott beszélgetés során. Az amerikai követség azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy "ez a tulajdonsága előnyére válhat a magyar politikában, és őszinteségét frissítőnek találtuk. Reméljük, hogy látjuk még őt diplomáciai körökben."

Rogán Antal, az okos stratéga

Rogán Antal V. kerületi polgármestert egy 2007-es távirat szerint ifjú titánnak tartották, de idéztek egy közelebbről meg nem nevezett külügyminisztériumi forrást is, aki azon morfondírozott, hogy Rogán "hogyan tud ennyire népszerű lenni, amikor annyian utálják". Rogán a Fidesz 2006-os, vesztes országgyűlési kampányát irányította, és "nagy dózisban" kapta a kritikát az elkövetett hibákért a Fidesz régi politikusaitól.

"Polgármesterként a kerülete fiatalosságát hangsúlyozza, és kifejezetten a fiatalokat megcélozva politizál" - jellemezték 2007-ben Rogánt egy táviratban. Újdonságnak számított a távirat szerint például Magyarországon az a kampányfogás, amellyel a fiatal nőket célozta meg, a kerületben ingyenessé téve a méhnyakrákszűrést. "Okos húzás" - értékelte a távirat -, hiszen a kormány éppen forrásokat vont ki az egészségügyből.

Pokorni Zoltán, a vicces sztoikus

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester kapcsolata elég feszült volt a pártvezetéssel, állapította meg több távirat is (erről maga Pokorni is beszélt az amerikai nagykövetnek, Pokorni véleményéről itt olvashat részleteket). Egy 2007-es távirat szerint Pokorni Rogánhoz hasonlóan arra használta kerületi polgármesteri pozícióját, hogy "kiássa magát Orbán kutyaházából", és akár induljon Budapest főpolgármesteri székéért.

Pokorni a távirat szerint igazi "anti-Orbán", legalábbis az egyeztetésekre nagy hangsúlyt helyező vezetési stílusa és az ellenzékkel való megegyezésre törekvése miatt. Ugyanakkor ő és Rogán is világos üzenetet kaptak Orbántól 2006 őszén, a pártelnök ugyanis kijelentette: Tarlós István a Fidesz főpolgármester-jelöltje 2006-ban, és az lesz 2010-ben is.

A "narancs árnyalatairól" szóló táviratban a követség összefoglalta a nagykövet két magánbeszélgetését: Pokorni Zoltánnal, illetve Varga Mihállyal (arról, hogy a két politikus mit mesélt a nagykövetnek, itt olvashat). Ebben Pokorni jellemzése is szerepel: a távirat szerint számos témáról kifinomult társalgást folytatott April Foley nagykövettel 2007 augusztusában, többek között a Fidesz akkori nagy dobásáról, a tandíjról és a vizitdíjról szóló népszavazásról beszélgettek. A távirat szerint kiderült, hogy a népszavazás Orbán háborúja, de nem Pokorni harca. A politikus a nagykövetség értékelése szerint érezhető ellenszenvvel beszélt Orbánról, akit csak "pártelnökként" emlegetett. Pokorni egykor nagyon népszerű volt diákjai körében, ez jöhetett elő a beszélgetés során is: a távirat szerint nagyon vicces megjegyzései voltak, bár csaknem az egész beszélgetés alatt megőrizte közönyös nyugalmát.

Varga Mihály, aki nem adja fel

Varga Mihály egészen másként viselkedett a Foley-val való 2007-es találkozóján. Többnyire a párt hivatalos álláspontját védte és magyarázta irodájában, egy kis asztal mellett "komoly és elmélkedő" stílusban. "Nem beszél folyékonyan angolul, de folyamatosan próbálkozik, még akkor is, ha enyhén szólva alig érthető, amit mond" - jegyezte meg a távirat.

Varga a Fidesz vezetői politikusai között a legnépszerűbbek közé tartozik, a választásokon mindig nagy arányban szerzi meg a szavazatokat - olvasható a táviratban. A távirat megjelenése előtt tartott Fidesz-kongresszusról azt mondta, ugyanannyi szavazatot szerzett, mint maga a pártelnök, és az annyira megijesztette Orbánt, hogy a helyettesévé tette. A távirat megjegyzi ugyanakkor, hogy Varga Orbán bizalmi embere, és nem szokott eltérni a párt hivatalos irányvonalától. Gazdasági ügyekben a Fidesz vezető szakpolitikusa, az amerikai diplomaták benyomása szerint "higgadtan" gondolkozik, és tisztában van a gazdasági reformok szükségességével.

Navracsics Tibor, az alulértékelt

A Fidesz-frakciót 2007-ben még nem hosszú ideje vezető Navracsics Tibor bírta Orbán teljes támogatását, bár sok párttársa nem értékelte a Fideszért végzett munkáját a távirat szerint, amely megjegyzi, hogy "talán alulértékelik őt". A politikus egyre szókimondóbb, és emiatt egyre könnyebben idézhető stílusban támadja újra és újra Gyurcsány Ferencet a parlamentben, ugyanakkor sokan úgy gondolják, Navracsics valójában sokkal mérsékeltebb a párt irányvonalánál - összegezte véleményét a nagykövetség.

Navracsics 2007 februárjában ült le beszélgetni Foley nagykövettel. Többek között arról beszélt neki, frakcióvezetőként mennyit dolgozott azért, hogy a párt ne csak a politikára, hanem a szakpolitikára is figyeljen. "Fidesz-frakcióvezetőként egyes korábbi megszólalásai, melyekben a párt keményvonalasaihoz hasonlóan beszélt, gyakran megdöbbentettek minket. Személyesen jóval mérsékeltebb és visszafogottabb oldalát mutatta meg" - jellemezte a távirat Navracsicsot.

Martonyi János, a profi

Bár Martonyi János neve, aki a Fidesz vezető külpolitikusa volt az ellenzéki években is, sokszor megjelenik a táviratokban, olyan nincs köztük, amely a politikust jellemezné. Egy 2006 márciusában íródott távirat is csak annyit jegyez meg róla: Martonyi "nyitottsággal", "profin" és "őszintén" bánik az amerikai diplomatákkal.