Magyar Nemzet: Gráf József fb-tag volt a szennyezett vetőmagot szállító cégnél

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet írása szerint a volt agrárminiszter, Gráf József  felügyelőbizottsági tag volt annál a cégnél, amelyik génmódosított kukoricát vásárolt egy román cégtől, majd azt eladta Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Gráf József volt MSZP-s földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felügyelőbizottsági (fb) tag volt annál a jelenleg felszámolási eljárás alatt álló cégnél, amely Romániából importálta, majd terítette az országban a GMO-szennyezett kukorica-vetőmagot - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A napilap közlése szerint a Sziget-Chem Kft., amelynek felügyelőbizottságában - egészen a cég felszámolásáig, vagyis 2011. júniusáig - ott ült a volt agrárminiszter is, a Monsanto romániai cégétől vásárolt ötezer zsák vetőmagot. A laboratóriumi vizsgálaton 196 zsák tartalmáról derült ki, hogy GMO-szennyezett - közölte a lap. A hatóságok ezután több ezer hektárnyi területen rendelték el az ültetvény beszántással történő megsemmisítését.

Az Opten cégadatbázis szerint Gráf József agrárminiszter 2003. aprilisában jelent meg először felügyelőbizottsági tagként cégnél, melynek 2005. májusig volt a tagja. Az egykori agrárminiszter fia, akit szintén Gráf Józsefnek hívnak, ugyanennél a kft.-nél volt fb-tag 2005. májusától 2010. májusáig. Gráf József miniszter 2010. május végén lett ismét fb-tag a Sziget-Chem Kft.-nél - tudtuk meg az Opten adataiból.

A Magyar Nemzet írása szerint meglepő, hogy a Sziget-Chem Kft. Romániából importált vetőmagot, mert az agrárgazdaságban ismert, hogy ott engedélyezett a genetikailag módosított kukorica termesztése. A lap úgy tudja, hogy a behozott vetőmagszállítmány a 2008. évi kukoricatermésből származik, ebben az évben Romániában nyolcezer hektáron termeltek génmódosított kukoricát. Vagyis ott nagyobb a veszély arra, hogy génmódosított kukoricaszemek belekeveredjenek a GMO-mentes vetőmagba, mint nálunk, ahol ennek a fajtának a termesztése törvényileg tiltott.

Gráf József egykori agrárminiszter nem szólalt meg a lapban.