Vágólapra másolva!
A Fidesz egyik legfontosabb háttérintézményétől érkezik, és jól ismer több befolyásos kormánypárti politikust, háttérembert Giró-Szász András, az új kormányszóvivő. Karrierje egyenesen ívelt fel az elmúlt években, de neve felbukkant a kétezres évek egyik legbizarabb politikai botrányában. Ki az új kormányszóvivő?
Vágólapra másolva!

"A politikai elemzéshez meggyőzőerőre is szükség van, és a korábbi szereplései alapján András rendelkezik ezzel" - mondta az [origo]-nak a Köztársasági Elnöki Hivatalt kommunikációs osztályát korábban irányító Kumin Ferenc politikai elemző, aki az új kormányszóvivő, Giró-Szász András munkatársa a Századvég Alapítványnál. Szerinte valószínűleg a kormányban úgy gondolkodtak: olyan embert kellene kormányszóvivőnek választaniuk, aki mélyebb összefüggésben is meg tudja magyarázni az egyes döntéseket. Rendszeresen szerepel elemzőként rádió- és tévéműsorokban, így ebben van rutinja.

Az [origo]-nak tavaly év vége óta többször is beszéltek arról fideszes képviselők, hogy a párton belül többen elégedetlenek a kormányzati kommunikációval, Lázár János fideszes frakcióvezető pedig tavasszal többször kijelentette, hogy a kormány egyik hibája, hogy nem magyarázza el a választóknak elég érthetően, hogy mit szeretne tenni. Az őszi, várhatóan intenzív törvényalkotási munka során különösen fontos lehet a kormány számára, hogy újítani tudjon.

Első, pénteki nyilatkozatában Giró-Szász is a kormányzás logikájának ismertetését és értelmezését nevezte a legfontosabb feladatának, vagyis hogy közérthetően elmagyarázza az állampolgároknak, miért jó nekik egy adott kormányzati lépés. "Nagyjából úgy, mint amikor egy műtét előtt az orvos elmagyarázza a betegnek: lehet, hogy egy pillanatig fáj, vagy kicsit fél tőle, de a beavatkozás után sokkal jobb lesz" - mondta Giró-Szász, aki a tervek szerint a kormányülések után, illetve hetente még egyszer tart majd sajtótájékoztatót, ezenkívül pedig médiaszereplésekben és írásos tájékoztatókkal is magyarázza a kormány munkáját.

A feladatra a Fidesz legrégebbi háttérintézményétől, a Századvég Alapítványtól érkezik ember. Az 1991-től működő, önmagát konzervatívként meghatározó folyóirat és alapítvány képzésekkel és kiadóként, később pedig tudományos kutatóműhelyként is segítette a Fideszt. Giró-Szásszal együtt jelentős, húszfős stáb áll munkába a Miniszterelnökségen. Ezzel egységesebb lesz a kormányzati kommunikáció, mivel eddig két külön stáb felelt a kormányzati kommunikációért: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) volt egy kommunikációs államtitkárság, míg Orbán Viktor kormányfő stábja a Miniszterelnökségen dolgozott.

Közel Orbán belső köréhez

Giró-Szász a Magyar Narancs meg nem erősített értesülése szerint tagja annak az informális csapatnak, amelynek eddig is meghatározó szerepe volt a Fidesz kommunikációjában, és amelynek vezetője Habony Árpád, Orbán egyik legközelebbi, személyes tanácsadója (róla részletesen itt olvashat). Névtelenséget kérő, a kormányzati háttérmunkára rálátó források az [origo]-nak is azt mondták: a Századvég többször működött együtt Habonnyal informálisan.

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György

Semjén Zsolt KDNP-elnökkel, jelenlegi miniszterelnök-helyettessel

Az új szóvivő a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatójaként, illetve a tavalyi választások előtt létrehozott Századvég Gazdaságkutató Zrt. egyik tulajdonosaként is közvetlen kapcsolatba került már a kormánnyal. Mindkét cég számos megbízást kapott az elmúlt egy évben a kormánytól és a Fidesztől: az Alapítvány végez például közvélemény-kutatásokat a Fidesz-frakciónak (a kormány, ellentétben a korábbi gyakorlattal, nem rendelt meg ilyeneket), a Gazdaságkutató pedig gazdaságpolitikai tanulmányokat írt, illetve az új távhőárképlet kidolgozására kapott megbízást a Magyar Energia Hivataltól.

Giró-Szász korábban is többször együttműködött a Fidesszel. Közvetlenül a párt vereségével végződő 2006-os választás előtt alapította meg Strategopolis nevű tanácsadó cégét, amely több fideszes vezetésű önkormányzattól is kapott megbízásokat. Egyik jelentős megrendelője Esztergom volt: a Szeretgom.hu című helyi portál összesítése szerint a 2010-ig a Meggyes Tamás által vezetett önkormányzat mintegy 60 millió forintért rendelt meg kutatásokat és tanulmányokat. Kisebb értékben, de Giró-Szász cége dolgozott Hódmezővásárhelynek is, amelynek polgármestere, Lázár János 2010-ben a Fidesz-frakció vezetője lett.

Stumpf István egyengette az útját

Giró-Szász András az ELTE-n végzett történelem és politológia szakon, később mindkét tudományágban PhD fokozatot szerzett. Legkorábbi publikációiban szakterületével, a spanyol történelemmel és politikával foglalkozott, és később többször párhuzamot vont a legújabb kori spanyol és magyar történelem között. A 2006 őszi zavargások után például a Franco-diktatúrából a demokráciába való átmenetet szabályozó spanyol Moncloa-paktumhoz hasonló, széleskörű társadalmi megállapodásban látta a helyzet megoldásának egyik lehetőségét.

Az új kormányszóvivő karrierje szorosan kapcsolódik a Századvéghez, és több forrás szerint is személyesen Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, az alapítvány korábbi elnöke segítette felemelkedését: 2000-ben tudományos főmunkatárs, 2003-tól oktatási, 2005-től pedig ügyvezető igazgató lett. Kumin Ferenc szerint a Századvég vezetője olyan embert látott Giró-Szászban, akire egyszerre rá lehet bízni a vezetést és a nyilvános szereplést.

Forrás: MTI/Nándorfi Máté
Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Giró-Szász és Stumpf egy 2003-as könyvbemutatón

Az egyik első, az MTI archívumában megtalálható nyilvános szereplése 2004 nyarán a HírTV-ben volt, ahol Török Gáborral együtt elemezték az EP-választások eredményét. Török és Giró-Szász hamarosan mint szerzőpáros tűnt fel 2004 őszén a megújított Heti Válaszban. Rendszeres szerzője volt Magyarország politikai évkönyvének, illetve a Századvég évente megjelenő kormányértékelő köteteinek. 2005-ben részt vett a Polgári kormányzás 2006 stratégia kidolgozásában, amely a remélt választási győzelemre lett volna hivatott felkészíteni a Fideszt.

Egy zavaros történet

Giró-Szász karrierjének legfurcsább, részleteiben máig tisztázatlan epizódja az MDF 2008-as elnökválasztási küzdelmeiben játszott szerepe. Dávid Ibolya, a párt korábbi elnöke 2008. szeptember 12-én egy hangfelvétellel állt a nyilvánosság elé. Ez szerinte azt bizonyította, hogy egy Fideszhez közel álló csoport a riválisát, Almássy Kornél alelnököt támogatta, és lejárató adatokat akartak gyűjteni róla annak érdekében, hogy átvegyék az irányítást a pártban.

A Századvég épp néhány nappal a később UD-ügy néven emlegetett botrány kirobbanása, illetve az MDF elnökválasztása előtt publikált egy kutatást arról, hogy a párt politikai identitása zavaros, sokan már a baloldalhoz sorolják, illetve a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy sikeresebb lenne egy új elnökkel, mint a Dávid-féle vezetéssel (az MDF és a Fidesz viszonyáról, illetve az MDF belháborúiról korábbi cikkünkben olvashat részletesen).

A titkosszolgálatok által lehallgatott, ismeretlen úton Dávidhoz került telefonbeszélgetésben Tóth János, az UD Zrt. vezetője számolt be Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának arról, hogy kaptak egy megbízást Tombor Andrástól, Orbán Viktor korábbi tanácsadójától. A felvétel szerint terhelő adatokat kellene gyűjteniük Dávid Ibolyáról, mert az MDF-ben "valami belső hatalmi váltás" készülődik, amely mögött Stumpf Istvánék állnak, akik Almássyt támogatják.

A felvétel nyilvánosságra kerülése után Almássy nevében Giró-Szász egyeztetett Dávid Ibolya tanácsadójával, Somogyi Zoltánnal a jelölt visszalépésről. Almássy később azt mondta: Tombor és Giró-Szász is régi barátja, akik tanácsadói voltak az elnökválasztási küzdelemben. Giró-Szász pedig tavaly, a Heti Válasz által közölt vitában úgy fogalmazott: azért keveredett bele az MDF ügyeibe, mert Almássy meg tudta volna állítani, hogy a párt "végképp az MSZP szoknyája alatt találja magát." A politológus ugyanakkor azt állította, hogy nem volt "stratéga", Almássy csak kikérte a véleményét néhányszor.