Vágólapra másolva!
Megelégelte az újszászi középiskola vezetése, hogy minden tanévben félmillió forintos kárt okoznak az intézménynek azok a diákok, akik csapokat törnek le, feliratokat szaggatnak szét, és ajtókat rongálnak meg. A tanulóknak ezentúl évi ötezer forintot kell letétbe helyezniük: ha nem rongálnak, visszakapják a pénzt.
Vágólapra másolva!

Évi ötezer forintot kell befizetnie kaucióként minden diáknak az idei tanév kezdetén az újszászi középiskolában. A pénz abba a "vandálkasszának" elnevezett alapba kerül, amelyből az év közben általuk elkövetett rongálások, károkozások helyreállítási költségeit fogják fedezni - közölte az intézmény vezetője pénteken.

Azok, akik a tanévben nem követnek el semmilyen rongálást, visszakapják a teljes összeget. A nevesíthető károkozók pénzéből viszont levonják a javítással járó kiadásokat. Ha a diákok közül senki sem vállalja magára a rongálást, mindenki beszáll a helyreállításba - mondta az igazgató.

Rózsa György megjegyezte: náluk már gyakorlat, hogy amikor széket, asztalt vagy ajtót akarnak vásárolni, mindig kérnek egy mintadarabot, ezt a diákoknak adják, hogy próbálják meg szétverni, és amelyik egyben marad, abból rendelnek. Az iskolavezetés által kért kauciót a középiskola félezer tanulójának kilencven százaléka már befizette, tíz százalékuk kért halasztást vagy részletfizetést.