Orbán Viktor szerint nem adósnak jó lenni, hanem hitelezőnek

Fidesz, Tizedik kötcsei találkozó, Matolcsy György
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a tizedik kötcsei találkozón tartott előadásában közölte, az államadósságot kell csökkenteni ahhoz, hogy az ország ne legyen kiszolgáltatott - mondta a rendezvény után a kormányfő szóvivője, aki elmondta azt is, hogy a kormány szerint az arányos adórendszer a munkaalapú gazdaság legfontosabb eszköze.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője a tizedik zártkörű kötcsei találkozó után azt mondta, hogy Orbán Viktor kormányfő szerint a kormány továbbmegy az államadósság csökkentésének útján; Magyarországnak egy új világrendben kell sikeresnek lennie a válság után, ehhez az ország kiszolgáltatottságát okozó államadósságot kell csökkenteni.

A szóvivő a miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előadását összefogalva közölte, kiállnak az arányos adórendszer mellett, mert ez a munkaalapú gazdaság legfontosabb eszköze. Szerinte minden olyan lépés az adórendszerben, amely csökkenti vagy sérti az arányosságot, a munkát büntető változtatás lenne. Szijjártó hozzátette, ha a munkát büntetik, akkor az ország visszatér a válságot okozó adórendszerhez.

"Akik azt követelik tőlünk, hogy térjünk vissza a válságot okozó adórendszerhez, azoknak azt tudjuk mondani, hogy ennek nem tudunk eleget tenni" - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: nem véletlenül szerepel az alaptörvényben az 50 százalékos államadósági szint, mert ha ezt sikerül elérni, akkor a gazdaságpolitikai eszköztár új dimenziója nyílik meg. Szerinte ebben a sávban elmúlik az adósság újratermelődésének a veszélye. A szóvivő a miniszterelnököt idézve közölte, hogy nem adósnak jó lenni, hanem hitelezőnek.

Forrás: MTI/Varga György

Szijjártó szerint Lázár János fideszes frakcióvezető egyösszegű végtörlesztésről szóló pénteki bejelentése újabb lépés a devizahitelesek megsegítésére. Kérdésre a szóvivő azt mondta, a 180 forinton rögzített végtörlesztés a vasárnapi kormányülés napirendjén szerepel, s ennek menetrendjére és konkrét lépéseire a nemzetgazdasági miniszter tesz javaslatot. Arra a felvetésre, hogy a rögzített árfolyamú végtörlesztés a bankszektornak veszteséget okozna, Szijjártó azzal érvelt, hogy ez erkölcsileg helyes döntés, amely pénzügyileg tartható, és jogilag is megoldható. A szóvivő a diplomásadó esetleges bevezetésére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy csupán a sajtóhírekből értesült róla pénteken, semmilyen információval nem rendelkezik erről.

Tizedszer találkoztak

A kötcsei pikniket 2004 óta rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségiek részvételével a Somogy megyei településen; a tanácskozások nem nyilvánosak. A legutóbbi, kilencedik találkozót az idén június elején tartották. Orbán Viktor akkor - szóvivőjének tájékoztatása szerint - arról beszélt, hogy Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel, és a küzdelmet csak úgy nyerheti meg, ha helyreáll a munka megbecsülése.