A devizahitelek végtörlesztéséről is tárgyal vasárnap a kormány

Fidesz, Tizedik kötcsei találkozó, Orbán Viktor, Balog Zoltán
Vágólapra másolva!
A vállalkozásoknak még idén visszafizetendő 250 milliárd forintnyi áfa, a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztése és az új közoktatási törvény is téma lesz a vasárnapi kormányülésen.
Vágólapra másolva!

Több gazdasági kérdésről is tárgyal a kormány a vasárnapi ülésen, amely lezárja az egész héten tartó egyeztetéssorozatot. A kormánypárti frakciók a négy nappal ezelőtt kezdődött ülésükön tárgyaltak többek között az önkormányzati és az igazságszolgáltatási reformról, és javaslatot tettek a kormánynak a devizahitelesek adósságának rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztésére. A kormány pedig a dohány, az alkohol és a gázolaj adójának megemeléséről határozott hétfőn.

A vasárnapi kormányülésen téma lesz a vállalkozásoknak még idén visszafizetendő 250 milliárd forintnyi áfa ügye, a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetősége, és újból tárgyal a kabinet a jövő évi költségvetésről is.

Orbán Viktor miniszterelnök a hét eleji kétnapos lovasberényi kormányülés után azt mondta, vasárnap tárgyal a kormány arról, hogy az Európai Unió bíróságának döntése miatt az államnak idén még mintegy 250 milliárd forint áfát vissza kell fizetnie a vállalkozásoknak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez más megközelítésben jó hír, mert bár van költségvetési vonzata, "ez a pénz az emberekhez, a vállalkozásokhoz kerül".

Kiemelt napirendi pontja lesz a kormányülésnek a devizahitelesek megsegítése ügyében Hajdúszoboszlón tett Fidesz-KDNP-s javaslat is, amely indítványozza a kabinetnek, hogy tegye lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését. Az MTI úgy tudja, ismét téma lesz a kabinet tanácskozásán a jövő évi költségvetési törvény tervezete, valamint újra tárgyalhat a kormány az új köznevelési törvény koncepciójáról.

Fontos döntések születtek a héten

A dohány, az alkohol és a gázolaj adójának emelésével és szigorúbb áfabehajtással foltozná be a költségvetésen keletkezett lyukat a kormány - jelentette be a hétfői kormányülés után Orbán Viktor és Matolcsy György. A kormányfő a kétnapos kihelyezett ülés után azt mondta, hogy hamarosan újabb négy százalékponttal csökkentik az államadósságot a nyugdíjkasszáktól átvett külföldi részvények értékesítésével.

A kormánypártok a héten Hajdúszoboszlón tartott frakcióülésükön úgy határoztak, javasolják a kormánynak, hogy a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthessék a devizahitelesek. A tranzakció teljes költségét a bankoknak kellene viselniük.

A frakcióülés egyik legkritikusabb és legtöbb konfliktust rejtő napirendi pontja az önkormányzati rendszer átalakítása volt. A képviselőcsoportok többórás vita végén mindössze néhány tartózkodással szavazták meg, hogy egységesen állami kézbe kerüljenek az általános és a középiskolák, illetve az eddig önkormányzati fekvő- illetve járóbeteg-ellátás.

Jóváhagyták az Áder János munkacsoportja által kidolgozott igazságszolgáltatási reform fő irányait is. Törvényszékek és járási bíróságok váltják a mostani megyei, illetve városi bíróságokat, Országos Bírói Hivatallá alakul az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, és önálló közigazgatási bíróság is alakul.