"Ez szerintem már nem ügy" - előkerült a jobbikost fenyegető fideszes képviselő

Vágólapra másolva!
Balázs József fideszes képviselő szerint már nem számít ügynek az a júliusban kikerült felvétel, amely szerint pénzek megvonásával fenyegette meg a később Gyöngyöspata polgármesterévé választott jobbikos jelöltet. Közel másfél hónapos csend után szólalt meg Balázs, aki az [origo]-nak elmondta, hogy a pártvezetéssel is beszélt az ügyéről, de azt nem árulta el, hogy mit mondtak neki.
Vágólapra másolva!

Közel másfél hónapnyi próbálkozás után sikerült elérni Balázs József fideszes képviselőt, aki egy július közepén nyilvánosságra került felvétel szerint fenyegette a gyöngyöspatai polgármester-választáson induló jobbikos Juhász Oszkárt, aki később megnyerte a választást. A felvétel megjelenése után közvetlenül adott nyilatkozataiban Balázs nem adott részletes magyarázatot a történtekre, később pedig elérhetetlen volt.

Az [origo] munkatársai keresték őt az általa vezetett Nagyréde településen és számos alkalommal telefonon, de munkatársai mindig azt mondták, hogy nem elérhető. Július végén Balázs telefonjáról kaptunk egy hívást, de az feltehetően véletlen volt.

"Sokkal fontosabb dolgok vannak"

Hétfőn azonban elkezdődött a parlament őszi ülésszaka, és ezen Balázs József is megjelent. Az [origo] munkatársának akkor sikerült elcsípnie a képviselőt, amikor ő a miniszterelnöki beszédet és az arra érkezett reakciókat követően ki akart menni a mosdóba. Először jelezte, hogy nem ér rá, de mivel tele volt a mosdó, szakított időt arra, hogy válaszoljon néhány kérdésünkre.

Azt már a rövid beszélgetés elején közölte, hogy "ez szerintem már nem ügy". Hozzátette, hogy "ennél sokkal fontosabb dolgok vannak", és közben az ülésterem felé mutatott, jelezve, hogy a miniszterelnök által felsorolt problémákra gondol.

A felvétel szerint Balázs többek között azt mondta Juhász Oszkárnak, hogy "forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok". Az [origo] kérdésére, hogy szerinte helyes-e egy politikusnak ilyeneket mondani, Balázs egy kérdéssel válaszolt: "Ön szerint az normális, hogy felveszik egy másik ember telefonbeszélgetését?" A kérdés többszöri elismétlése után sem volt hajlandó mást válaszolni, és más felvetésekre is kérdéssel válaszolt. "Teljes az a felvétel?" - kérdezte például Balázs, utalva arra, hogy hallhatóan vágott felvételről van szó. Hozzátette azt is, hogy a felvételen hallható beszélgetés utolsó mondatát tartja irányadónak, amely úgy hangzik, hogy "a siker záloga az együttműködés".

A Fidesz vezetésével is beszélt az ügyről

Balázs azzal indokolta, hogy nyáron nem lehetett elérni, hogy egyrészt szabadságon volt, másrészt pedig szerinte egy olyan telefonszámon kerestük, amelyet egy kollégája kezel. Mivel ő nem adott részletes nyilatkozatot az ügy kirobbanásakor, így akkoriban a párt több politikusa próbált magyarázatot adni helyette a történtekre.

A júliusban előkerült felvétel

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közölte, hogy "nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek", ugyanakkor nem cáfolta a felvétel valódiságát. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pedig azt mondta, nem az a baj, ha valaki felindultan helytelen dolgokat mond, hanem az, ha ezt később sem teszi helyre. "Fejlesztési pénzek nem múlhatnak egy polgármester pártállásán" - fogalmazott Lázár.

Balázs most az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy beszélt-e a pártvezetés tagjaival az ügyről, csak annyit mondott, hogy "beszéltünk róla", azt azonban nem akarta elárulni, hogy mit mondtak neki a párt vezetői. Azt mondta, vannak olyan beszélgetések, amelyek nem a nyilvánosságra tartoznak.

A felvétel kikerülése után a Jobbik lemondásra szólította fel Balázst, és az LMP is közleményt adott ki arról, hogy véleményük szerint Balázs méltatlanná vált a képviselői mandátumára, ha nem tudja hitelt érdemlően cáfolni a telefonbeszélgetés során elhangzott állításait. Balázs most az [origo]-nak nyilatkozva nem vitatta a neki tulajdonított kijelentéseket, és kérdésünkre közölte, hogy az ügy kirobbanása óta nem volt döntéshozatal fejlesztési pénzekről az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsban, amelynek ő is tagja.