Sukoró-ügyben a vádat megalapozó szakvélemény kiegészítését kérte az ügyészség

Vágólapra másolva!
A Sukoró-ügy egyik gyanúsítottja szerint az ügyészség megkérdőjelezte azt a korábbi szakértői véleményt, amely az állam 1,3 milliárd forintos vagyonvesztését tartalmazta a sukorói telekcserénél. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint "annyi történt", hogy az ügyészség a szakvélemény kiegészítésére hívta fel az ingatlanszakértőt.
Vágólapra másolva!

Egy ügyészségi határozat szerint megkérdőjelezhető az a szakértői értékbecslés, amely a Sukoró-ügyben az állam részéről 1,3 milliárd forintos vagyonvesztést feltételezett - mondta Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatója, az ügy egyik gyanúsítottja.

Császy Zsolt azt mondta, a napokban tájékoztatta arról az ügyészség, hogy választ vár arra, hogy a sukorói telekcsere eredeti értékbecslésének megalapozottságát megkérdőjelező 2009-es szakértői vélemény miért nem vette figyelembe a hatályos jogszabályokat.

A csereügylet előkészítésében részt vevő volt értékesítési igazgató hozzátette, hogy emiatt még Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztése előtt megkereste levélben az országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságát, és felajánlotta azokat a dokumentumokat, amelyek az első értékbecslés törvényességét bizonyítják.

Az MNV volt értékesítési igazgatójának tudomása szerint a bírósági keresetben nem szerepelt semmi más értékaránytalanságra utaló dokumentum vagy információ, mint a nyomozóhatóság megbízásából 2009 szeptemberében készült, most az ügyészség által szerinte "megkérdőjelezett szakvélemény". Császy Zsolt azt mondta, hogy az ügyészség tájékoztatása szerint összevonták a sukorói telekcsere ügyében, valamint a sukorói King's City-beruházás meghiúsult koncessziójának ügyében indított eljárást.

Az ügyészség szerint kiegészítést kértek

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az ügyészségi határozatról azt mondta, "pusztán annyi történt", hogy az ügyészség az ingatlanszakértőt a szakvéleménye kiegészítésére hívta fel; és ez azt jelenti, hogy további adatokat, információkat várnak tőle.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008 júliusában történt cseréjével összefüggésben. A gyanú szerint egy, a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterület cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érhette az államot. Császy Zsoltot bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével gyanúsítják (a Sukoró-ügyről szóló cikkeinket itt találja).