Nem engedi tüntetni a rendőrség a szakszervezeteket

bohócforradalom, szakszervezeti tüntetés, demonstráció, korkedvezményes nyugdíj, rendvédelmi dolgozók, független rendőr szakszervezet, elindult a fáklyás menet
Vágólapra másolva!
Indokolatlanul akadályozná a szeptember végére és október elejére bejelentett két szakszervezeti tüntetés a forgalmat, így a rendőrség nem adott engedélyt a megmozdulásokra. Az ORFK szóvivője azt mondta az [origo]-nak, hogy a rendőrség szerint nem lehet más útvonalon biztosítani a forgalmat, azon a hétvégén ugyanis egy nemezetközi futóverseny is nehezíti a fővárosi közlekedést. A szakszervezetek bíróságon támadják meg a döntést.
Vágólapra másolva!

Azért nem engedélyezte a rendőrség a szeptember 29-re és október 1-jére meghirdetett szakszervezeti tüntetéseket, mert az túlságosan akadályozná a forgalmat Budapesten - mondta az [origo]-nak Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.

Az egyik szervező, Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője azt mondta, hogy a rendőrség a szeptember 29-i Clark Ádám téri, illetve az október elsejei Kossuth téri demonstrációkat is betiltotta.

Garamvölgyi László azt mondta, hogy a rendőrség a hatályos jogszabályok, vagyis a gyülekezési törvény alapján döntött arról, hogy nem engedélyezi a demonstrációkat. "A döntést egy rendkívül alapos vizsgálat előzte meg, a rendőrség megnézte az összes jármű menetrendjét, a közlekedési eszközök forgalmát, és kiderült, hogy más útvonalon nem lehet biztosítani a közlekedést" - mondta Garamvölgyi. Október másodikán ugyanis Budapesten nemzetközi futóversenyt tartanak, amely öt helyszínről indul, így "az egész városra kiterjednek a lezárások" - mondta a szóvivő.

Az ékszer- és öltözetkészítési pályázat eredményhirdetése miatt nem tüntethetnek

Kónya Péter, a tüntetés egyik szervezője, az operatív törzs egyik vezetője délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy tizenkét demonstrációt jelentettek be, és tizenkét tiltó határozatot kaptak a rendőrségtől. Szerinte a hatalom megijedt a szakszervezetektől, és a rendőrség hatalmi nyomásra tiltotta be a rendezvényeket. Azt mondta, hogy a kifogások ugyanis nevetségesek és "egyértelműen mondvacsinált problémák".

Kónya példaként említette, hogy október elsejei Kossuth téri nagygyűlést azért nem engedélyezte a rendőrség, mert a Néprajzi Múzeumban ekkor zajlik az ékszer- és öltözetkészítési pályázat eredményhirdetése, amely a rendőrség szerint "nagy létszámú" érdeklődőt fog vonzani.
A szakszervezeti vezető kijelentette, hogy pénteken a Fővárosi Bíróságon megtámadják döntést, és a TASZ képviseli a szakszervezeteket.

Székely Tamás, az operatív törzs másik vezetője, azt mondta, hogy bármi is lesz a döntés, október 1-jén mindenképp nagygyűlést fognak tartani, akár más helyszínen is. "Nem ijedünk meg" - zárta mondandóját Székely. Az ORFK szóvivője erre azt mondta, hogy a hatályos jogszabályok alapján a bíróságnak három napja van arra, hogy megvizsgálja a rendőrség döntését.

A szakszervezetek szeptember elején jelentették be, hogy szeptember 29-én kezdődik hetven érdekvédő csoport D-Daynek nevezett, határozatlan időre meghirdetett tiltakozássorozata. A szakszervezetek egy kilencpontos csomagot fogalmaztak meg, amelyben követelik például az igazságos és méltányos közteherviselést, a visszamenőleges hatályú törvénykezés beszüntetését, illetve a háromoldalú társadalmi párbeszéd visszaállítását a munka világában. Emellett elvárják, hogy a kormány egyeztessen a szociális partnerekkel a Munka törvénykönyve tervezett módosításáról, illetve kérik a korkedvezményes és korengedményes szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét (erről bővebben itt olvashat).