A szegényeket féltik leginkább az ellenzéki pártok a költségvetéstől

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint a kormány sem bízik gazdaságpolitikája sikerében, a Jobbik a szegényekért aggódik, az LMP úgy fogalmaz: "Matolcsy Györgynek elgurult a gyógyszere".
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint a növekvő árak és a szegénység költségvetése lesz a jövő évi büdzsé - közölte a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Józsa István azt fejtette ki, hogy "a forgalmi adó a szegények adója, márpedig a 27 százalékos áfa a legmagasabb lesz Európában".

Hogy a gazdasági tárca 1,5 százalékos növekedéssel számol jövőre, Józsa István szerint azt jelzi: már a kabinet sem hisz gazdaságpolitikájának sikerében. Hozzátette azonban, hogy még ez a becslés is optimistának bizonyulhat, a kormány ugyanis nem teremti meg a növekedés feltételeit.

Az LMP véleménye szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját jelentette be - mondta a párt választmányának szóvivője. Vágó Gábor azt mondta, "úgy tűnik, hogy Matolcsy Györgynek teljes mértékben elgurult a gyógyszere", és kijelentette, hogy erre a csomagra nem lenne szükség. Szavai szerint ugyanis csak az egykulcsos adóval "ütött lyukat foltozgatják már egy éve, ilyen szintű megszorításokkal, havi szintű adóemelésekkel". Felhívta a figyelmet arra is, hogy amikor a Bajnai-kormány áfaemelésekről döntött, akkor Szijjártó Péter ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülve homlokegyenest ellenkező politikát folytatnak majd, és amint tudják, visszavonják elődjük intézkedését.

A Jobbik közleményében úgy fogalmazott: "a Matolcsy György által bejelentett újabb gazdasági megszorító csomag további menetelést jelent előre a neoliberális úton." A párt szerint a szegényeket sújtja az áfa emelése, és őket érinti legérzékenyebben az adójóváírás kivezetése.