A büntetlen előélet is felvételi feltétel lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Vágólapra másolva!
Benyújtotta a parlamentnek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló törvény tervezetét. Az elképzelés szerint január elsejétől működő intézményben közigazgatási, illetve rend- és honvédelmi szakembereket képeznek majd, és a törvény előírja például azt is, hogy csak büntetlen előéletű hallgatók járhatnak az intézménybe.
Vágólapra másolva!

"Az egyetem létesítésének célja, hogy a polgári közigazgatás, a rendészet, a honvédelem és a nemzetbiztonsági szolgálatok személyi állományában a hivatástudat és a szakértelem erősítése összehangolt és tervezett utánpótlásképzésen alapuljon" - áll a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló törvény tervezetének indoklásában. A jogszabálytervezet szerint "az egyetem létesítésével hatékonyabbá válik a közszolgálat személyi állományának minőségi fejlesztése".

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012. január elsejétől a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódjaként működhet majd. Az egyetem fenntartói jogait a közigazgatási, a belügy-, illetve a honvédelmi miniszter közösen gyakorolja. A most megjelent tervezet részletezi a fenntartói jogokkal, a finanszírozással és az egyetem irányításával kapcsolatos szabályokat, illetve tartalmazza az oktatók és hallgatók jogait.

Az egyetemnek például csak büntetlen előéletű hallgatója lehet (ezt a felsőoktatási törvény nem írja elő), a honvédelmi és rendészeti képzésben pedig a "feddhetetlenséget" is előírják. Utóbbi azt jelenti, hogy a törvénytervezet szerint például az sem lehet hallgató, akivel szemben büntetőeljárás van folyamatban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról egy tavaly decemberi határozatában döntött a kormány (erről itt olvashat). A határozat szerint az egyetemet azért hozzák létre, mert "összehangolt utánpótlásképzésre van szükség". A kormányszóvivő idén februárban jelentette be, hogy a felsőfokú közszolgálati szakembereket képző egyetem egyik épülete a Józsefvárosban található egykori Ludovika Akadémia lehet, amelyet "az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagoltak".