Népszabadság: Több ezer államilag finanszírozott helyet veszíthetnek az egyetemek

Vágólapra másolva!
Államilag finanszírozott helyeket veszítenének felsőoktatási intézmények a felsőoktatási törvény koncepciójának modellszámítása alapján - írja a Népszabadság a szombati számában. A lap információi szerint létezik egy másik modellszámítás is, amelyet a nemzetgazdasági tárca készített, és az más számokat tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szétküldte a felsőoktatási törvény koncepciójának a modellszámítását, amelynek alapján meghatároznák az államilag finanszírozott férőhelyek számát. A lap megjegyzi, hogy az államilag finanszírozott diákok kategóriája megszűnik, ők a jövőben állami ösztöndíjasok lesznek.

A Népszabadság a Nefmi modellszámítása alapján a nagy vesztesek között említi a Budapesti Corvinus Egyetemet, ahol az 1760 államilag finanszírozott helyből csak 709-et hagynának meg, és gazdasági és társadalomtudományi szakok többségére már nem vennének fel állami ösztöndíjasokat.

Az ELTE is komoly veszteségeket szenvedne el - olvasható a Népszabadságban. A modellszámítás szerint ugyanis jogász- és politológusképzésre már nem vennének fel államilag finanszírozott hallgatót, míg a Miskolci Egyetem állami férőhelyei csaknem felére olvadnának. A Népszabadság írása szerint "az elnéptelenedő, egyre népszerűtlenebb főiskolákkal kesztyűs kézzel bánt a modellszámító: a bajai főiskola mindössze tizenöt államilag finanszírozott helyet veszítene, a kecskeméti pedig száz hallgatót".

A jövőben 42 ezerről 25 ezerre csökkenne azoknak a hallgatóknak a száma, akiket támogat az állam - olvasható a lapban. A mostani tervek szerint önköltséges képzéssel továbbra is lehetne tanulmányokat folytatni a felsőoktatásban. A Nefmi modellszámításából az derül ki, hogy a költségtérítéses szakokon meghatároznák a minimális és maximális tandíj összegét - írja a Népszabadság. A lap szerint ezzel a magánintézmények nagy előnyhöz jutnának: kartellezés nélkül is pontosan tudhatnák, milyen árak vannak a képzési piacon. A maximált árral az állam saját intézményeit tenné versenyképtelenné, amit fokoz, hogy a magán-felsőoktatásban nincsenek közalkalmazotti bérek, például nem kell közbeszerzést sem bonyolítaniuk.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Nefmi számításai mellett létezik egy másik is: a Nemzetgazdasági Minisztériumé, és ebben más számok szerepelnek. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a héten bejelentette, hogy a kormány elfogadta a felsőoktatási törvény koncepcióját. Ennek a lap szerint ellentmond, hogy két különböző minisztérium két modellszámítást is készített.