Tarlós: Engem nem érdekel, ki hogyan akar főpolgármestert választani

Vágólapra másolva!
Nem érdekli Tarlós István főpolgármestert, hogy 2014-től hogyan akarják megválasztani az utódját a fővárosi kerületek polgármesterei. A politikus a Hír Tv vasárnap esti műsorában először reagált az általa korábban gittegyletnek nevezett Budapesti Önkormányzati Szövetség felvetésére. 
Vágólapra másolva!

"Nem foglalkozom vele, hogy ki hogyan akar főpolgármestert választani. Engem egyetlen dolog érdekel, hogy a Budapest rendbetételéről szóló programomból 2014-ig mit lehet megvalósítani" - így kommentálta a főpolgármester a Hír Tv vasárnap esti Kontraszt című műsorában a Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) felvetését, miszerint a jövőben nem közvetlenül a választók, hanem a Fővárosi Közgyűlés tagjai maguk közül választanák a polgármestert.

"Döntsék el maguk között az okosok, hogy akarnak főpolgármestert választani. A város működése szempontjából sokkal fontosabb az önkormányzati törvény többi része, hogy városként, fővárosként vagy megyeként képzelik-e Budapestet. Ez engem sokkal jobban érdekel" - tette hozzá Tarlós István.

A főpolgármester most először szólalt meg az ügyben az után, hogy a kormánypártok szeptember eleji, háromnapos kihelyezett hajdúszoboszlói frakcióülésén a fővárosi polgármesterek felvetették a javaslatot. (Erről szóló korábbi cikkünket elolvashatja itt.)

A kezdeményezésről szerdai ülésén tárgyalt a BÖSZ is, a polgármesterekből álló plénum azonban végül nyitva hagyta és a parlamentre bízta a főpolgármester megválasztásának kérdését.

A főpolgármester júliusban "súlytalan gittegyletnek" nevezte a BÖSZ-t, illetve a szervezet első ülése előtt levélben jelezte a kerületi polgármestereknek, nem ért egyet azzal, hogy az alakuló ülést a fővárosi kormányhivatal vezetője, Pesti Imre hívta össze, akivel Tarlós korábban egészségügyi kérdésekben konfrontálódott.

Az [origo]-nak korábban több fideszes önkormányzati politikus arról beszélt, érezhető a konfliktus a fideszes támogatással megválasztott Tarlós, illetve a fideszes kerületi polgármesterek között. Egyikük a közvetlen főpolgármester-választás megszüntetéséről szóló javaslatról azt mondta, "érezhető, hogy egyfajta mozgás indult meg a Fideszben". A fideszes forrás szerint elképzelhető, hogy a Tarlós és a polgármesterek közti konfliktusból utóbbiak kerülnek ki győztesen, mert komoly politikai súlyt ad nekik, hogy 23 kerületből 19-nek fideszes vezetője van.