Az élettársi gyereknevelés egyenlősítését kéri a kormánytól Szabó Máté ombudsman

Munka, dolgozó anyuka, otthon dolgozó nő, anya és gyerek, munkaügy
Vágólapra másolva!
Akár 100 ezer forinttal is kevesebb pénzt kaphat az a család, amely nem házasságban, hanem csak élettársi kapcsolatban neveli gyermekeit - állította az állampolgári jogok biztosa. Szabó Máté ombudsmannak azt mondta a szakminisztérium, hogy ez a házasság intézményének védelme miatt van így, a biztos azonban azt javasolta a kormánynak, hogy kezelje egyenlőként a két együttélési formát a gyerektámogatásoknál.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sérti a gyerekek jogait és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy az élettársi kapcsolatban együtt élő szülők - a családtámogatási törvény alapján - összességében kevesebb családi pótlékot kaphatnak, mint azok, akik összeházasodtak. Az ombudsman jelentése arra is rámutat, hogy más állami támogatásoktól is elesnek azok a nagycsaládok, amelyekben a szülők együtt élnek, de nem kötöttek házasságot.

Szabó Máté szerint alkotmányba ütköző, hogy a törvény a támogatás megállapítása szempontjából nem tekinti családnak a valóságos családi formaként funkcionáló életközösségeket, mivel nem engedi a korábbi házastársi vagy élettársi kapcsolatból származó, közösen nevelt gyermekek együtt számítását.

Az ilyen helyzetben lévők évente mintegy 50-100 ezer forintos támogatástól esnek el, és számos további támogatásra (tankönyvtámogatásra, kedvezményes térítési díjra) sem jogosultak. Egyes szülők éppen az élettársi kapcsolatuk hivatalos bejelentésével kerültek a korábbinál is hátrányosabb helyzetbe, ugyanis így mindketten elestek a gyermeküket egyedül nevelő szülőnek járó, magasabb összegű családi pótléktól is - állította az ombudsman.

A biztos a panaszosok beadványaiban jelzett problémákkal megkereste a nemzeti erőforrás minisztert, és ő úgy válaszolt, hogy a törvényi szabályozás alkotmányossági szempontból nem kifogásolható, éppen hogy a házasság intézményének védelmét érvényre juttató, tudatos állami értékválasztást tükrözi.

Nem csak a házasságon alapuló család érdemel elismerést és védelmet, a család fogalma pedig jóval tágabb, mint a gyermeket nevelő házaspárok köre - foglalta össze jelentésében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint a gyermekek jogainak védelme érdekében a családtámogatási joganyagot a jogalkotónak minden esetben a valós életviszonyokhoz kell közelítenie. A biztos ezzel összefüggésben arra is felhívta a figyelmet, hogy nő az élettársi kapcsolaton alapuló családok száma és szerepe.

A biztos kiemelte, hogy az államnak nem az általa kívánatosnak tartott, hanem a valós családszerkezeti formákat kell támogatnia, és a gyermekneveléshez való állami hozzájárulás, a családtámogatási rendszer alapjainak kialakításakor a gyermekek jogait kell a középpontba állítania. Szabó Máté álláspontja szerint emiatt sem tekinthető érdemi tényezőnek a szülők közötti jogi kapcsolat, az állam házasságvédelmi kötelezettsége.

Az ombudsman felkérte a minisztert, hogy kezdeményezze a törvény módosítását, ami megteremti az egymás gyermekeit élettársi kapcsolatban, közös háztartásban nevelő szülők esetében is az együtt számítás lehetőségét.