KSH: Gyorsult a lakosság számának csökkenése

Vágólapra másolva!
Gyorsult a népességfogyás Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal  adatai szerint a becsült népességszám július végén 9 millió 967 ezer volt, 26 ezerrel kevesebb, mint az év elején.
Vágólapra másolva!

A születésszám csökkenése és a halálozások kismértékű emelkedése következtében növekedett a természetes fogyás üteme Magyarországon. Az első hét hónapban 26 ezerrel csökkent a népességszám - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nemzetközi vándorlás figyelembevételével a becsült népességszám július végén 9 millió 967 ezer volt.

Összességében azonban az év első hét hónapjában 49 685 gyermek született, ami az előző évhez képest 6,2 százalékos csökkenést jelent. A halálozások számában kismértékű, 0,2 százalékos volt az emelkedés, összességében így is 139-cel többen haltak meg - összesen 76 047-en -, mint a tavalyi év első hét hónapjában. Ezeket összevetve a természetes fogyás mértéke csaknem 3500-zal volt több, mint egy évvel korábban - írta a KSH.

Januártól júliusig összesen 19 676 házasságot kötöttek, amely 282-vel, azaz 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezer lakost tekintve több mint 8 élve születés és mintegy 13 halálozás jutott. Az előbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi pedig azonos nagyságrendű volt, mint egy évvel korábban. Emellett viszont ezer élve születésre több mint 5 csecsemőhalálozás is jutott, ami 0,5 ezrelékpontos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest - olvasható a KSH közleményében.