A távhőszolgáltatásról és a közszolgálati egyetemről vitázik a parlament

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásának részletszabályait tartalmazó kormányzati előterjesztésről és a távhőtámogatás új rendszeréről vitázik kedden a parlament.
Vágólapra másolva!

A tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot tárgyalja keddi ülésén a parlament. A zárszámadási vitában a nemzetgazdasági miniszter expozéja után Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a számvevőszéki és költségvetési bizottság előadói, majd a frakciók vezérszónokai ismertetik véleményüket.

A Ház ezután általános vitát folytat arról a fideszes javaslatról, amely gyorsabb pályáztatást tenne lehetővé a bírói előmenetelben a nyugdíjba vonuló bírák pótlása érdekében. Ez azért vált szükségessé, mert a január 1-jétől hatályos új alaptörvény értelmében a bírák szolgálati jogviszonya - az eddigi 70. életév helyett - az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn, jövőre így összesen 274 bíró vonul nyugállományba.

A parlament ezután befejezi a zárszámadás általános vitáját, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásának részletszabályait tartalmazó kormányzati előterjesztés következik. A közszolgálati egyetem a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló Közigazgatás-tudományi Kar jogutódjaként jön létre 2012. január 1-jén.

Az ülésnap részletes vitával zárul: a távhőszolgáltatásról szóló törvényhez érkezett módosító javaslatokat értékelik a képviselők. Ez új támogatási rendszert építene ki, és a termelők helyett a hőszolgáltatókat támogatná. A távhőtámogatás új rendszeréről itt olvashat bővebben.