Tüntethetnek, de nem táborozhatnak napokig a városban a szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Nem verhetnek négy napra tábort az Alagút előtt, de tüntethetnek a rendvédelmi szakszervezetek a budapesti belvárosban. A Fővárosi Bíróság három ügyben vizsgálta a rendőrség tiltó határozatát, és kettőben a szakszervezeteknek adott igazat, mert úgy látta, nincs bizonyíték a közlekedés ellehetetlenülésére.
Vágólapra másolva!

Részben a rendőrségnek adott igazat a Fővárosi Bíróság, amely három különböző ügyben is vizsgálta, hogy jogosan tiltotta-e meg a budapesti rendőrfőkapitány a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által szeptember 29. és október 2. közti időpontokra a budapesti belvárosba bejelentett demonstrációkat.

A bíróság keddi közleménye szerint nem lehet folyamatos demonstrációt tartani szeptember 29-től 2011. október 2-án délután 14-óráig Budapesten a Clark Ádám tér-Lánchíd-Széchenyi tér útvonalon. A bíróság szerint többórás, indokolatlan várakozást idézne elő, ha a Clark Ádám téren az alagút elé színpadot építenének, amivel sérülne azok szabad mozgáshoz való joga, akik nem kívánnak részt venni a tüntetésen.

A Fővárosi Bíróság ugyanakkor hatályon kívül helyezte a rendőrfőkapitány két másik döntését, amelyekkel megtiltotta a szakszervezeteknek, hogy október 1-jén a Kossuth téren és Alkotmány utcában, valamint a Kossuth tér - Clark Ádám tér útvonalon, október 2-án pedig a Clark Ádám tér - Szent György tér - Széll Kálmán tér - Csalogány utca - Fő utca - Clark Ádám tér útvonalon demonstráljanak.

A bíróság szerint az október 1-i demonstráció esetében nem bizonyítható a rendőrség állítása, amely szerint a közlekedés ellehetetlenülne, illetve a rendezvény veszélyeztetné az országgyűlés zavartalan működését. Az október 2-i rendezvény esetében sem lehet a bíróság szerint arra következtetni, hogy a rendezvény miatt a tömeg-, illetve közúti közlekedés más útvonalon nem lenne biztosítható.