A főváros visszavonta Kertész Ákos díszpolgári címét

Vágólapra másolva!
Visszavonta Kertész Ákos író budapesti díszpolgári címét a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. Legutóbb márciusban töröltek neveket a díszpolgárok közül, köztük Sztálint és Haynaut. A közgyűlés Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt is megfosztotta kitüntetéseitől, a jogászok pedig vizsgálják: van-e mód a kitüntetésekkel járó pénzbeni juttatás visszaszerzésére.
Vágólapra másolva!

Húsz igen szavazattal, kilenc nem és két tartózkodás mellett elfogadta a Fővárosi Közgyűlés Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP-frakció vezetőjének az előterjesztését Kertész Ákos író díszpolgári címének visszavonásáról. A Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, az MSZP-frakció és az LMP-s Kaltenbach Jenő nemmel voksolt, míg a másik két LMP-s képviselő tartózkodott.

Németh Zoltán, az indítványt benyújtó Fidesz-KDNP-frakció vezetője az ülés előtt ezzel indokolt az MTI-nek: "Kertész Ákos nem méltó arra, hogy továbbra is a főváros díszpolgára maradjon, érdemtelenné és méltatlanná vált azon magyargyalázó kijelentései után, amelyeket az Amerikai Népszavában megjelentetett."

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A Fővárosi Közgyűlés szavazótáblája

Az Amerikai Népszavában augusztus 29-én megjelent nyílt levélben Kertész Ákos író egyebek között így fogalmazott: "a magyar genetikusan alattvaló". E kijelentését később helyreigazította. Írása téma lett az országgyűlésben is, ahol a kormány nevében egy interpellációra válaszolva szeptember 13-án Halász János államtitkár jelezte, hogy Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie kijelentéséért. Az államtitkár egyben hozzátette: ha ez nem történik meg, az író "a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra".

Legutóbb idén márciusban veszítették el heten a Budapest díszpolgára címet. A közgyűlés akkor egyhangúlag döntött például Sztálin, Haynau vagy Jellasics horvát bán díszpolgári címének visszavonásáról. Tarlós István főpolgármester azzal indokolta a cím megvonását célzó indítványt, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

Gergényi Pétert megfosztották a Budapest-díjtól

Visszavonta Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fővárosi kitüntetéseit szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők 19 igen szavazattal, az MSZP 8 nem voksa ellenében fogadták el a jobbikos Szabó György erről szóló előterjesztését. Szabó György indítványában azzal indokolt, hogy a volt rendőrségi vezető a 2006 őszén történtek miatt nem érdemes arra, hogy a Budapest-díj és a Főváros Közbiztonságáért emlékérem kitüntetettje legyen. Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Városháza jogászai vizsgálják, van-e mód a kitüntetésekkel járó pénzbeni juttatás visszaszerzésére. A volt rendőrfőkapitány a Budapestért Díj mellé egyszeri bruttó 200 ezer forintot kapott, a Főváros Közbiztonságáért emlékérem mellé pedig egyszeri bruttó 300 ezer forintot vehetett át.

Gergényi Péter 2006. november 17-én "a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért" kapott Budapest-díjat, továbbá "a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezető tevékenysége elismeréseként" részesült a Főváros Közbiztonságáért elismerésben.