Gyurcsány lecserélné az MSZP-frakció tagjait, Mesterházy válságülést hívott össze

Vágólapra másolva!
Az MSZP-nek senki nem adhat ultimátumot és ha Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került, a parlamenti frakció tagjainak lecserélésére vonatkozó terve "a pártból való távozás forgatókönyve, akkor legyen, de minél gyorsabban" - mondta Mesterházy Attila. A pártelnök-frakcióvezető egyben közölte: csütörtökre rendkívüli frakcióülést hívott össze.
Vágólapra másolva!

A Nol.hu szerdai értesülése szerint Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform alelnöke levelet írt Mesterházy Attilának, a többi között azt javasolva, hogy a listán mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza országgyűlési mandátumukat, így "cseréljék le szinte a teljes képviselőcsoportot a megújulás jegyében". (A most 58 fős MSZP-frakcióból mindössze ketten - Szanyi Tibor és Tóth József - szereztek egyéni képviselői helyet, a többiek területi, illetve az országos listáról jutottak a parlamentbe.)

A csütörtökön megjelenő 168 Órának adott interjúban Gyurcsány Ferenc is beszél erről a javaslatról. Azt mondja, változatlan körülmények között nincs sokáig maradása a szocialista pártban, "ennek az MSZP-nek" nem akar még egyszer a képviselője lenni. "A mostani garnitúrával nekünk sok babér nem terem. Jeleznünk kell a minket jelölő pártszervezeteknél: mindnyájan készen állunk, hogy listás mandátumunkat visszaadjuk, megnyitva az utat egy új, jobb összetételű frakció előtt" - fogalmaz.

Mesterházy Attila szerdai tájékoztatóján elmondta: kedden este valóban megkapta Molnár Csaba levelét. "Itt az ideje, hogy mindenki eldöntse hol áll ebben a küzdelemben" - mondta, hozzátéve: ezért csütörtökön 12 órára rendkívüli frakcióülést hívott össze.

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila azt mondta, ha egy MSZP-s képviselő "vissza akarja adni a mandátumát, akkor ezt megteheti, tudomásul fogjuk venni".

Gyurcsány felvételt kér majdani kihallgatásáról

Gyurcsány Ferenc arra szólítja fel az ügyészséget, hogy majdani gyanúsítotti kihallgatásán készüljön kép- és hangfelvétel, amelyből másolatot kér. A volt miniszterelnök ezt a Magyar Demokratikus Charta szerda esti rendezvényén jelentette be. A szocialista politikust több százan hallgatták a gödöllői Művészetek Házában tartott fórumon.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a jövő héten honlapot indít, és ott a meggyanúsításával kapcsolatos összes dokumentumot közzéteszi. Itt tájékoztatja majd a nyilvánosságot arról is, ha az ügyészség beidézi. Hozzátette: mentelmi jogának felfüggesztése óta nem kereste a nyomozóhatóság.