Lesz állami finanszírozás a jogász- és közgazdászképzésben is Hoffmann szerint

Vágólapra másolva!
Nem lenne helyénvaló, ha csupán költségtérítéssel tanulhatna valaki jogásznak - mondta pénteken Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, aki cáfolta azokat a korábbi híreket, amelyek szerint teljesen megszüntetnék az államilag finanszírozott képzést a jogász és közgazdász szakokon.
Vágólapra másolva!

A jogász- és a közgazdászképzésben is lesznek államilag finanszírozott helyek - jelentette ki pénteken Szombathelyen Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. Az államtitkárság álláspontja az, hogy az olyan fontos szakokon, mint a jogász és a közgazdász, továbbra is maradnia kell államilag finanszírozott helyeknek - mondta Hoffmann, hozzátéve: nem tartják helyénvalónak, hogy csupán költségtérítéssel tanulhasson valaki például jogásznak. A felsőoktatási törvénynek kell kijelölnie a felsőoktatás működésének és fejlesztésének kereteit, valamint a keretszámok meghatározásának módját, egyelőre azonban még nem tartanak itt, keretszámokat mondani egyelőre nem lehet - közölte az államtitkár.

Az oktatási államtitkárság felsőoktatási keretszámokról szóló, az [origo] birtokába került tervezete alapján radikálisan csökkentenék a felsőoktatásban tanulók számát, jogászok és közgazdászok képzésére pedig egyáltalán nem adnának állami forrást. A gazdasági minisztérium három számítást is készített ugyanerről, amelyek minden képzésben hagynának államilag támogatott helyeket. Az [origo] birtokába került dokumentum minden eddig nyilvánosságra került tervezetnél drasztikusabban, mindössze 25 ezerre csökkentené 2014-ig az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát a jelenlegi 53 ezerről. Az [origo] információi szerint modellszámításból több is készült, a Hoffmann Rózsa vezette államtitkárság annak ellenére állt elő a kalkulációval, hogy Orbán Viktor felkérésére szeptember elejére a Nemzetgazdasági Minisztérium is készített egy - szintén 2014-ig szóló - három számítást tartalmazó javaslatot.

A felsőoktatási törvény koncepciójához készült kalkulációkról információink szerint szó volt a felsőoktatási törvény koncepcióját tárgyaló szeptember közepi kormányülésen is, ahol többen meglepetéssel fogadták a javaslatot. Egy, a tanácskozás részleteit ismerő kormányzati vezető szerint különösen az lepett meg többeket, hogy az állami költekezést felügyelő nemzetgazdasági tárca, illetve az oktatási államtitkárság verziója közül az utóbbi számol még a Széll Kálmán-tervben jelzett 30 ezres keretszámnál is kevesebb férőhellyel.