Csökkentené a vezető beosztású oktatók pótszabadságát Kósa Lajos

Vágólapra másolva!
Az oktató-nevelő munkát végző, vezető beosztású közalkalmazottak a munkakör és a beosztás alapján járó pótszabadság közül csak a magasabb mértékűt kaphatnák a jövőben a fideszes Kósa Lajos által jegyzett törvényjavaslat szerint.
Vágólapra másolva!

A fideszes Kósa Lajos megszüntetné azt a szabályozást, amelynek alapján az oktató-nevelő munkát végző, vezető beosztású közalkalmazottaknak munkakör és beosztás alapján is jár pótszabadság. Az általa jegyzett törvénymódosító javaslat értelmében 2012. január 1-től az érintettek a munkakör és a beosztás alapján járó pótszabadság közül a magasabb mértékűt kaphatnák.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint most a magasabb vezető megbízású közalkalmazottat évi tíz munkanap, a vezető megbízásút évi öt munkanap pótszabadság illeti meg.

A javaslat indoklása szerint a törvény 2010. január 1-jétől hatályon kívül helyezett egyik bekezdése - amely kimondta, hogy az érintett oktatókat a pótszabadság mellett már nem illeti meg a beosztás alapján járó tíz, illetve öt munkanap pótszabadság - továbbra is hatálytalan, azaz jelenleg mindkét jogcímen jár a pótszabadság.

Kósa Lajos szerint a mostani szabályozás azt eredményezi, hogy például egy oktató-nevelő munkát végző magasabb vezetőt a törvény alapján évi 56 munkanap szabadság illet meg, amelynek igénybe vétele a tapasztalatok alapján gondot jelent az intézményvezetőknek, továbbá indokolatlan különbségtételt eredményez az oktató-nevelő munkát nem végző magasabb vezetőkhöz képest, akiknek esetében a szabadság mértéke a fizetési fokozat függvényében évi 31-45 munkanap.