Nyílt levélben kér együttműködést a kerületektől a főpolgármester

Vágólapra másolva!
Miután a fejlesztési minisztérium pénzhiányra hivatkozva nem támogatja a 118 milliárd forintos fővárosi járműtendert, Tarlós István nyílt levélben kérte a fővárosi önkormányzatokat, hogy közösen lépjenek fel a fejlesztésekért. Tarlós szerint vannak olyan átcsoportosítható uniós források, melyek számukra is elérhetőek lennének.
Vágólapra másolva!

Nyílt levélben kéri a főpolgármester a budapesti önkormányzati szövetséget, hogy közösen lépjenek fel a fővárosi fejlesztések érdekében.

Tarlós István pénteki közleményében azt írta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kétségtelenül nehéz döntés előtt áll, melynek során a fővárosi közhasznú elképzelések (pl. járműtenderek) jelenleg nem a legkedvezőbb besorolást kapták. Vannak azonban olyan átcsoportosítható uniós források (információk szerint több száz milliárd), melyet számunkra is elérhetőek lennének - írta a főpolgármester.

A főpolgármester arra utalt, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter levélben közölte vele, hogy a minisztérium nem tudja támogatni Budapest villamos- és trolibusz-beszerzési tenderét. A Magyar Nemzet pénteki számában azt írta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azért nem támogatja a járműtendert, mert annak 118 milliárd forintos forrásigénye egyedül több, mint a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a közlekedés operatív programban a városi és elővárosi közlekedésre fordítható 98 milliárd forintos keret.

"Kérem Önöket, legyenek segítségemre, hogy Miniszter Úr döntését együtt megkönnyíthessük. Biztos vagyok benne, hogy Miniszter Úr is lázasan keresi a megoldást, és maga is szeretne Budapestnek segíteni" - írta levelében Tarlós István.

A főpolgármester pénteki közleményében az önkormányzatok stressztesztjének elvégzését javasolja az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ). Tarlós István azt írta, hogy súlyos eladósodottsággal küzd több budapesti kerület, némelyik a következő ciklusban akár csődbe is mehet. A városvezető úgy vélte: a kerületeknek a hiteleik visszafizetésére és egyre növekvő költségeik fedezésére sürgősen bevételekre volna szükségük.

A főpolgármester azt javasolta az ÁSZ-nak, hogy végezze el az önkormányzatok stressztesztjét, emellett pedig egy 15 milliárd forintos keretet is elkülönít a főváros. Mint fogalmazott, ez "korrektebb, minthogy a kerületek fővárost illető bevételekre igyekezzenek rátenni a kezüket az új törvényben, nehéz pénzügyi helyzetük javítása érdekében".