Végigudvarolta az ENSZ-t Schmitt Pál

New York , ENSZ-közgyűlés 66. ülésszak, Schmitt Pál és Freundel Stuart barbadosi miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Naurui cukorbetegeken, mauritiusi vízproblémákon és bolíviai diákokon is segítene Magyarország annak érdekében, hogy bekerüljünk az ENSZ legfontosabb döntéshozó szervébe. Schmitt Pál köztársasági elnök hét eleji New York-i látogatásán számos afrikai, karibi és óceániai vezetőket győzködött, hogy a magyarokra szavazzanak októberben.
Vágólapra másolva!

Alpha Condé, Hailemariam Desalegn, Ikililou Dhoinine, Ralph Gonsalves, Gilbert Fossoun Houngbo, Dimítrisz Hrisztófiasz, Goodluck Jonathan, Joseph Kabila, Cissé Mariam Kaidama, Evo Morales, Navinchandra Ramgoolam, Ahmed Abdallah Mohamed Sambi, Marcus Stephen, Boris Tadic, Mohamed Waheed - a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerint ezekkel az állami vezetőkkel folytatott kétoldalú megbeszéléseket az ENSZ közgyűlésén Schmitt Pál köztársasági elnök.

A köztársasági elnök tárgyalásairól beszámoló KEH többnyire azzal magyarázta Schmitt találkozóit, hogy az ENSZ legbefolyásosabb döntéshozó szervének, a Biztonsági Tanácsának egyik nem állandó helyéért lobbizik a főleg afrikai, óceániai vagy karibi vezetőknél. A kétéves mandátummal járó nem állandó tagságra még a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormány adta be a jelentkezését 2008-ban. A 2012-2013-as tagságról október 13-án szavaz az ENSZ közgyűlése. A kelet-európai helyre hárman is pályáznak: Magyarország mellett Azerbajdzsán és Szlovénia.

Az elmúlt hónapokban Magyarország komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy növelje a támogatottságát az ENSZ-tagországok között. A kormány május közepén döntött úgy, hogy felveszi a diplomáciai kapcsolatot a föld túloldalán, jó 20 ezer kilométer és 11-12 időzóna távolságban lévő óceániai szigetállamokkal, Schmitt Pál pedig állami kitüntetés adott a magyarokkal állítólag nagyon szimpatizáló tongai királynak, V. George Tupounak is. A kisebb országokkal azért érdemes jó viszonyt kialakítani, mert a BT-tagságról döntő októberi ENSZ közgyűlésen valamennyi országnak van egy szavazata, azaz Tonga vagy Nepál támogatása ugyanannyit ér, mint mondjuk Németországé.

A "magyar segítség"

Schmitt hétfőn tárgyalt először New Yorkban, miután beszédet mondott a nem fertőző betegségekről a közgyűlés plenáris ülésén. Ekkor Cissé Mariam Kaidamával, Mali miniszterelnökével találkozott, majd részt vett Karibi-tengeri Közösség (CARICOM) állam- és kormányfőinek munkaebédjén. Hétfő este Martonyi János külügyminiszterrel az ENSZ főtitkárával, a dél-koreai Ban Ki-munnal találkozott.

Kedden a köztársasági elnök Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral együtt a Karib-tengeri Közösség tagállamainak egészségügyi minisztereivel vettek részt egy munkaebéden. Itt előadást tartottak a nem fertőző betegségek megelőzésének és kezelésének Magyarországon alkalmazott módszereiről, Schmitt pedig magyar szakemberek segítségét ajánlotta fel a karibi országok egészségügyi rendszereinek modernizálásához.

Ez után találkozott Evo Morales bolíviai elnökkel. Schmitt szerint a találkozón szót ejtettek a Magyarországon végzett mintegy 150 bolíviai diákról, akikre szerinte támaszkodni lehetne a kétoldalú kapcsolatok erősítésében. Schmitt szerint Morales rokonszenvvel viseltet Magyarország iránt, és szóba került a terrorizmussal vádolt Tóásó Előd ügye is. A találkozóról több bolíviai internetes médium is beszámolt. A Cambio.bo honlapon "magyar segítség" fejezetcímmel jelent meg írás a találkozóról. A cikk szerint Schmitt Bolívia segítségét kérte az ENSZ BT-tagság megszerzéséért, és ösztöndíjakat ajánlott fel bolíviai diákoknak a "lehető legrövidebb időn belül", bár erről a magyar nyelvű híradások nem számoltak be.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Schmitt Pál Mali miniszterelnökével is tárgyalt

Saint Vincent és Grenadine-szigetek és Nauru

Schmitt Pál ezenkívül több más tárgyalópartnerét is kecsegtette kisebb-nagyobb ígéretekkel. Navinchandra Ramgoolam mauritiusi miniszterelnöknek azt mondta, Magyarország együttműködne Mauritius vízgazdálkodási problémáinak megoldásában, idegenforgalmi szakemberek képzésében és a rákdiagnosztikai rendszer kiépítésében. A naurui államfőnek, Marcus Stephennek felajánlotta Magyarország együttműködését a cukorbetegség elleni fellépésben, mivel a lakosságnak mintegy 40 százaléka cukorbeteg.

Hajlemariam Deszalegn etiópiai miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésén Schmitt Pál azt mondta, hogy Magyarország kész részt venni az infrastrukturális fejlesztésekben és etiópiai diákokat fogadni a magyar egyetemeken. A Saint Vincent és Grenadine-szigetek miniszterelnökével, Ralph Gonsalvessel mezőgazdasági szakemberek, orvosok és állatorvosok képzésének támogatásáról tárgyalt.

Rajtuk kívül kétoldali megbeszéléseket folytatott Alpha Condé guineai elnökkel, Gilbert Fossoun Houngbo togói miniszterelnökkel, Boris Tadic szerb köztársasági elnökkel, Dimítrisz Hrisztófiasz ciprusi köztársasági elnökkel, Ikililou Dhoinine Comore-szigeteki államfővel, Joseph Kabila Kongói DK-elnökkel és Goodluck Jonathan nigériai elnökkel. Utóbbi találkozóról több nigériai internetes hírportál is úgy számolt be, hogy Schmitt Pál azt mondta, Magyarország fejlődő gazdasága megkönnyítheti a két ország közötti korábbi élénk kereskedelmi kapcsolatok újraélesztését.

A Külügyminisztérium az [origo]-val azt közölte az ENSZ BT-ért folytatott lobbizásról, hogy Magyarország összehangolt módon, országonként külön kidolgozott stratégia alapján valamennyi ENSZ-tagállamot megszólította. A minisztérium szerint a stratégia kidolgozásakor szem előtt tartották a kapcsolatfelvétel lehetőségeit és a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket egyaránt.