Orbán átküldte Kövérnek a 2006-os rendőri támadásokról készült jelentést

Balsai István, a Fidesz képviselője, volt igazságügy-miniszter
Vágólapra másolva!
"Nem maradhat következmények nélkül az, hogy politikai indítékkal brutális rendőrtámadást vezényeltek 2006. október 23-án a békésen megemlékező és alkotmányos jogaikat gyakorló emberekkel szemben" - írja a Balsai István irányításával készített jelentésről Szijjártó Péter kormányfői szóvivő.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a mai napon továbbította Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének Balsai István miniszterelnöki megbízott jelentését a 2006-os brutális rendőrtámadásról - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A miniszterelnök azt kérte a házelnöktől, hogy a jelentést tegye megismerhetővé az országgyűlési képviselők számára és adjon lehetőséget arra, hogy a parlament és annak bizottságai megtárgyalják a dokumentum megállapításait. Minderre azért van szükség, mert nyilvánvalóan nem maradhat következmények nélkül az, hogy politikai indítékkal brutális rendőrtámadást vezényeltek 2006. október 23-án a békésen megemlékező és alkotmányos jogaikat gyakorló emberekkel szemben - írja közleményében a szóvivő.

2006. október 23-án, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján a fővárosban be nem jelentett tüntetések kezdődtek, amelyek a délutáni óráktól összecsapásokba torkollottak a rendőrség és a kormányellenes tüntetők között. Az akkor ellenzéki Fidesz külön tömeggyűlésen tartott megemlékezést, amelynek végén az onnét hazafelé igyekvők összekeveredtek a tüntetőkkel, s a rendőrség a két tömeget egyként kezelve kezdett az oszlatásukba.

Az alkalmazott rendőri erőszak, számtalan esetben ártatlanul megvert vagy letartóztatott személyek, illetve a fogva tartás során elkövetett bántalmazások számtalan jogi, erkölcsi és egyéb vitát robbantottak ki.

A történtek miatt 131 embert állítottak elő, 167-en megsérültek, köztük 17 rendőr.

2010 februárjában Bencze József országos rendőrfőkapitány elnézést kért a rendőri bűncselekményekért. Az Országgyűlés 2010. június eleji határozatában "mint a Magyar Köztársaság legfőbb népképviseleti szerve, bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért".