A jövedékiadó-emelésről dönt hétfőn az országgyűlés

Vágólapra másolva!
A parlament hétfőn dönthet a játékadó, valamint a gázolaj, az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről. Az országgyűlés emellett korrigálhatja a devizahitelek egyösszegű végtörlesztését engedélyező jogszabályt is, amelyet a múlt héten fogadtak el.
Vágólapra másolva!

A szeptember 6-ai lovasberényi kormányülés után jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hogy megemelik a jövedéki adókat, hogy betömjék a költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett mintegy 100 milliárd forintos lyuk egy részét. A játékadó 50 százalékkal emelkedik (1 milliárd forintos plusz), a dohánytermékek jövedéki adója 7 százalékkal (plusz 5 milliárd forint), az alkoholtermékeké 5 százalékkal, az aromázott szeszesitalok jövedéki adója pedig 50 százalékkal emelkedik. A bejelentés szerint jövedékiadó-emelések együttesen 10 milliárd forintos pluszbevételt hoznak.

A parlamentnek beterjesztett javaslat szerint - amelyről hétfőn határoz az országgyűlés - a dohánytermékek jövedéki adója egy év alatt három lépcsőben nőne. A gázolaj drágulását ugyanakkor a fuvarozóknak járó, 13 forintos kompenzációval enyhítenék. Mivel a kormány tervei szerint már november 1-jén életbe lépne az emelés, módosítani kell az államháztartási törvényt. Eszerint az adótörvények kihirdetése és hatályba lépése közötti, legalább 45 napos időt 30 napra csökkentenék.

A devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tévő, múlt hétfőn elfogadott törvény nem mentesíti a jövedelemadó- és az illetékfizetés alól azokat, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, de a jelzálogot a lakóingatlanukra terhelték. A képviselők ezen is változtathatnak a hétfői ülésen.

A parlament dönthet (ha egy módosító javaslat sem kap többséget) a hétfői ülésen arról a javaslatról is, mely a távhőszolgáltatásnál új támogatási rendszert vezetne be. Ennek értelmében a termelők helyett a hőszolgáltatókat támogatnák. A kormány sürgős tárgyalást kért a javaslatról azért, hogy az október 1-jén, a távhő hatósági árának megállapításával együtt hatályba léphessen.