Az állami fenntartás hírére megenyhültek Pest megye hitelezői

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati rendszer átalakítása akadályozhatja meg Pest megye csődjét a Népszabadság szerint. Jövő januártól a megyei intézmények állami fenntartásba kerülnek, ami a Pest megyei önkormányzatnak megkönnyíti a megegyezést a pénzükre váró beszállítókkal és szolgáltató cégekkel.
Vágólapra másolva!

Pest megye totális csődjét is az önkormányzati rendszer átalakítása akadályozhatja meg, amely szerint az önkormányzati intézményeket az állam tartja fenn 2012 januárjától - írja a Népszabadság hétfői száma. Pest megye idei 8,1 milliárd forintos költségvetési hiánya önmagában nem vezetne a megye fizetésképtelenségéhez, de a felhalmozott 16 milliárdos adósság mostanra kezelhetetlenné vált - írja a napilap. Számos megyei fenntartású intézményben kikapcsolták a telefont, néhol az internetet is, a középiskolák egy részében kikapcsolták a gázt, gond volt a közétkeztetéssel és az ingyenes tankönyveket is többhetes csúszással kapták meg a diákok.

A legnépesebb megye (1,3 millió lakossal) önkormányzatának száznál is több intézményt kell fenntartania, miközben 2006 óta 14,9 milliárd forinttal csökkent a támogatás. A szorult helyzetben lévő megyei önkormányzat többszöri kötvénykibocsátással, folyószámlahitelek, majd munkabérhitel felvételével próbált levegőhöz jutni.

Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat fideszes elnöke, aki egyben a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is, elmondta, hogy az önkormányzati törvénytervezet szerint a jövő év januártól a megyei intézmények állami fenntartásba kerülnek, ezért a hitelezők megenyhültek. Ha a kormány valóban szanálja a megyéket, akkor - becslések szerint - nagyjából 120-120 milliárd forint összegű adósságállományt vesz át. Az ugyanakkor nem világos, hogy mi lesz a sorsa az állami kézbe kerülő intézményeknek. Tizenkilenc megyében összesen mintegy 740 megyei fenntartású intézmény működtetését veheti át az állam a kormányhivatalokon keresztül.