Újabb négy embert gyanúsítottak meg a vörösiszap-katasztrófa miatt

Vágólapra másolva!
Halált előidéző gondatlan közveszélyokozással gyanúsítják a múlt héten kihallgatott négy embert, akik mind a Mal Zrt. középvezetői. Az ügyben jelenleg nyolc gyanúsított van.
Vágólapra másolva!

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. négy középvezetőjét hallgatták ki gyanúsítottként a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa miatt - mondta Ruttner György, a cég jogi képviselője. Az ügyvéd közölte: a középszintű vezetőket szándékos kötelezettségszegéssel gyanúsítják, ez ellen mindannyian panasszal éltek. A gyanú nem tartalmazza, hogy milyen kötelezettséget mulasztottak el a menedzsment tagjai - tette hozzá Ruttner György. A gyanúsítottak mindannyian szabadlábon védekezhetnek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája.

Az elmúlt napokban kihallgatott négy férfit egyebek mellett halált előidéző gondatlan közveszélyokozással gyanúsítják. Az ügyben jelenleg nyolc gyanúsított van.

Korábban négy embert gyanúsítottak meg: Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját őrizetbe vették, majd két nappal később a Veszprémi Városi Bíróság elrendelte a szabadlábra helyezését. A megyei bíróság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanút Bakonyi Zoltánnal szemben, zár alá vette a cégvezető ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét. A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a Mal Zrt. műszaki igazgatóját, Deák Józsefet, majd néhány nap múlva F. Józsefnét is, a timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősét. A negyedik gyanúsított a vörösiszap-katasztrófa idején diszpécseri szolgálatot teljesítő Sz. Tibor volt, aki az NNI álláspontja szerint október 4-én munkája során elmulasztotta, hogy az intézkedési tervekben előírtaknak megfelelően értesítse a hatóságokat a gátszakadásról.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt. A Mal Zrt.-re a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 135 milliárd forintos bírságot szabott ki az iszapkatasztrófa miatt.